PROMOCIJA KNJIGE

U petak 28. oktobra od 16 časova na beogradskom Sajmu knjiga biće održana promocija novog romana Zorana Živkovića „Bela soba“.

 

Razgovor o knjizi „Bela soba“ biće upriličen u Areni Hale 1A, u sali „Ivo Andrić“, a pored autora, govoriće i književna kritičarka Milena Đorđijević.

bela soba

Roman „Bela soba“ izvorno se pojavio u martu 2022, na engleskom jeziku u izdanju prestižnog izdavača Kadmus presa (koji je izdao Živkovićeva sabrana prozna dela na engleskom u 34 toma), a šest meseci kasnije roman je objavljen i na srpskom jeziku u izdanju Zavoda za udžbenike.

Roman je nastao posle petogodišnjeg prekida proznog stvaralaštva i predstavlja impresivno zaokruženje celokupnog opusa Zorana Živkovića, pisca, profesora univerziteta i najpoznatijeg proučavaoca književne fantastike u Srbiji i jednog od najpoznatijih proučavalaca književne fantastike u Evropi. Radio Beograd emitovao je ovaj roman, u sedamnaest nastavaka, 2021. godine – tekst je, iz rukopisa, pročitao sam autor.

„Ovo je zapravo roman o pisanju poslednjeg romana, ali i rezime svega onoga što sam do sada napisao i objavio. Izgleda da mi 22 knjige nisu bile dovoljne da kažem sve o prozi, pa sam morao napisati i ovu“, kazao je Živković.

Ugledni američki književni kritičar Glen Rasel Živkovićev roman ocenjuje izuzetnim, ponajpre zbog distinktivnog autorskog glasa, kojeg opisuje svojevrsnom kombinacijom glasova Roalda Dala, Borhesa i perjanica srednjeevropske fantastike Gogolja, Buglakova i Kafke. Ugledni kritičar Vašington posta Majkl Dirda, dobitnik Pulicerove nagrade, povodom ovog Živkovićevog romana, preporučio je našeg književnika za Nobelovu nagradu za književnost.

„Bela soba“ uskoro će se pojaviti i na italijanskom, turskom, portugalskom i slovenačkom jeziku.