IMPRESIVNA PONUDA SEČIVA 

Braća Boker donose odluku da započnu proizvodnju mačeva i 1830. u njihovoj radionici se nedeljno proizvodi više od 2.000 komada sablji.

 

Kod kompanija koje posluju dugo, naročito onih koje posluju duže od sto godina kao što je slučaj sa nemačkom kompanijom Boker, dovoljno je pogledati zaštitni znak ili logotip i imati direktan pogled u njenu prošlost i nastanak.

boker

Razgranato stablo u krugu crvene boje je vizuelno podsećanje na sam početak kompanije Boker, kada je ogromno stablo kestena pravilo hladovinu nad malom radionicom ručnog alata u Remšajdu, Nemačka.

Porodica Boker je pomenuto stablo registrovala kao zaštitni znak kompanije još 1674. Iako je izgled logotipa bio drugačiji od današnjeg, tada je to bilo zeleno stablo na srebrnoj podlozi na obali plave reke, simbolika je ostala ista i uvek je označavala visokokvalitetne alate, noževe i sablje.

Celu ponudu Boker sečiva pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/nozevi/boker-magnum-nozevi/

Početak devetnaestog veka je burno razdoblje u političkoj istoriji Nemačke, sa mnoštvom oružanih sukoba, što dovodi do velike potražnjeza sabljama i mačevima. Zbog toga braća Herman i Robert Bоker donose odluku da započnu proizvodnju mačeva i već godinu dana kasnije, 1830. u radionici Bоker se nedeljno proizvodi preko 2.000 komada sablji.

U tom trenutku u bokeru rade 64 kovača, 47 oštrača i mnogo drugih radnika. Da bi se zadovoljila velika internacionalna potražnja braća Bоker su odlučila da „podele“ tržište. Herman Bоker emigrira u Ameriku i osniva H. Boker & Co. u Njujorku a mlađi Robert Bоker gradi svoju kompaniju u Kanadi i Meksiku od 1865. Njihov rođak, Hajnrih Bоker, prelazi u Nemački „grad noževa“, Solingen, gde zajedno sa Hermanom Heuserom 1869. osniva kompaniju Heinr. Boker & Co. Taj datum se smatra zvaničnim početkom rada Nemačkog ogranka kompanije Boker.

nožić boker

Dvadeseti vek je za kompaniju Bоker bio istinski vek inovacija. 1980. u saradnji sa majstorom – kovačem Manfredom Sašeom, počinju proizvodnju džepnih noževa sa sečivom od damaskog čelika, koji nikad do tad nije korišćen u serijskoj proizvodnji. To je početak tradicionalne godišnje kolekcionarske serije noževa od damaskog čelika, koja se od 1980. do danas svake godine proširuje za nekoliko noževa i vrlo je tražena.

Deset godina kasnije počinje i „Magnum“ kolekcionarska serija, danas svakako najpopularnija serija proizvoda kompanije Boker. Od sredine 1990. Bоker predstavlja noževe sa oštricom od visoko otporne keramike, prva kompanija koja je predstavila takve noževe van Japana, i oni uskoro postaju traženi širom sveta. Za tu svrhu se koristi keramika od cirkonijum oksida, dajući oštricu koju skoro da nikad nije potrebno ponovo naoštriti.

Najpopularniji model u našoj ponudi na linku:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/boker-magnum-nozevi/takticki-dzepni-boker-noz-magnum-crno-koplje/

Asortiman noževa, sablji i ostalog pratećeg pribora kompanije Boker na početku treće decenije dvadeset prvog veka je toliki da je potrebno nekoliko godišnjih kataloga da se on samo delimično pokrije. Tu ima taktičkih borbenih noževa, noževa za pecanje, lov i kampovanje, ronilačkih noževa, kuhinjiskih i profesionalnih noževa za kuvare i mesare, kolekcionarskih sečiva raznih oblika itd. Ponuda sablji i mačeva takođe je vrlo široka i impresivna, srednjeevropski dugi i „bastard“ mačevi, katane, piratski mačevi i replike mačeva koji su korišćeni za gladijatorske borbe. Naravno tu su i oštrači, ulja za održavanje sečiva, posebne tkanine za poliranje i torbe za nošenje.

Materijali od kojih su izrađeni variraju od čelika sa visokim udelom ugljenika, nerđajućih čelika, „damaskog“ čelika i specijalnih vrsta keramike – ali koji god da je materijal u pitanju on je izabran upravo zbog toga što je idealan za namenu sečiva koje je od njega napravljeno.

Dobar deo asortimana kompanije Boker možete videti na portalu www.militaryshop.rs