BRAON ŠAMPITA TORTA

Braon šampita, pa još torta – poslastica je kao iz nečije mašte! Odlična kombinacija tradicionalnog kolača i torte u potpunosti će zadovoljiti ukus ljubimaca obe vrste deserta.

braon šampita

Sastojci:

14 jaja
ZA PATIŠPANJ:
7 kašika šećera
8 kašika brašna
12 kašika mlevenih oraha
ZA FIL:
12 kašika šećera u prahu
300 grama mlevenog keksa
200 mililitara gustog soka
10 kašika mlevenih oraha
5 kašika seckanih oraha
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
100 grama čokolade za kuvanje
ZA ŠAMPITU:
17 kašika šećera
9 kašika šećera (za karamel)

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što u sud za mućenje polupamo 7 jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo orahe, brašno i mešamo dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u pravougaonu tepsiju, srednje veličine, obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pripremamo fil. Preostalih 7 jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca stavimo u veći sud sa strane a žumanca u sud na pari. U sud sa žumancima dodamo 12 kašika šećera u prahu i mutimo mikserom. Kada krem dobije potrebnu gustinu isključimo mikser i sklonimo sud sa pare. Dodamo mlevene i seckane orahe i promešamo. Ostavimo krem da se ohladi.

Mleveni keks prelijemo sokom i promešamo. Zatim keks dodamo u sud sa ohlađenim kremom i promešamo. U veći sud stavimo margarin, 250 grama šećera u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Dodamo krem sa keksom i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Fil podelimo na dva jednaka dela. Čokoladu izlomimo na parčad i stavimo u manju šerpu, na šporetu, da se rastopi. Ohlađenu rastopljenu čokoladu dodamo u jedan deo fila i izmutimo mikserom. Pripremamo šampitu. U sud za mućenje stavimo preostalih 7 belanaca, mutimo mikserom i dodamo 17 kašika šećera. U šerpu na šporetu stavimo 9 kašika šećera i neprekidno mešamo varjačom.

Kada se šećer karamelizuje, sklonimo šerpu sa šporeta. Vreo karamel u tankom mlazu, neprekidno muteći mikserom, dodamo u sud za mućenje. Kada šampita dobije potrebnu čvrstinu isključimo mikser.

Patišpanj izvadimo iz tepsije i odstranimo papir. Stavimo patišpanj na tacnu, pa premažemo čokoladnim filom, a onda na čokoladni nanesemo beli fil na koji nanesemo šampitu. Dekorišemo čokoladnim prelivom.

Prijatno!