CARSKO PREDJELO SA SALATOM OD ROTKVICA

Carsko predjelo je „dva u jednom“ – i salata i jelo. Ne znamo koji se imperator ovim lakim predjelom gostio, ali prema ukusu koji ono ima, moramo priznati da je napravio carski izbor!

carsko predjelo

Sastojci:

2 veze rotkvica
300 grama svinjske krtine
6 skuvanih jaja
1 zemička
250 mililitara kisele pavlake
1 kašika brašna
1 jaje
1 kašičica mlevenog belog bibera
1 limun
1 glavica crnog luka
maslinovo ulje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U tepsiju stavimo meso, poprskamo uljem, posolimo, prelijemo sa 250 mililitara vode, stavimo tepsiju u rernu i pečemo 45 minuta na 250 stepeni. Zemičku iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo vodom. Omekšanoj zemički istisnemo višak vode i stavimo u drugi sud.

Meso isečemo na parčad i sameljemo u mašini. Zatim sameljemo luk isečen na parčad, zemičku i dodamo u sud sa samlevenim mesom. Sadržinu u sudu pobiberimo, posolimo, dodamo jaje, promešamo i produžimo smesu da mesimo rukom. U smesu dodamo brašno i premesimo.

Uzimamo od smese, raširimo smesu na ruci, na sredinu stavimo kuvano jaje i zatvorimo smesom praveći okruglu formu. Na isti način pripremimo sve forme. Svaku formu uvaljamo u brašno i pržimo u zagrejanom ulju.

Ispržene forme stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Rotkvice isečemo na tanke krugove i stavimo u veći sud. Posolimo, prelijemo limunovim sokom i maslinovim uljem. Nanesemo mleveni beli biber, dodamo pavlaku i promešamo.

Tanjir za serviranje ukrasimo sa dva lista zelene salate. Na listove salate nanesemo salatu od rotkvica. Forme sečemo na polovine i serviramo na tanjir. Dekorišemo grančicom peršuna.

Prijatno!