ISHRANA MUŠKARCA

Prema rečima dr Breda Gila, studije o uticaju hrane na zdravlje prostate mogu da budu informativne, ali je teško prikupiti prave podatke jer mnogo faktora utiče na rezultat.

 

Ipak, zdrava ishrana je uvek dobrodošla, a dr Gil navodi koje to namirnice mogu da utiču pozitivno na zdravlje prostate.

zdravlje prostate

Koju hranu bi trebalo jesti?

Paradajz

Likopen je antioksidant koji paradajzu daje boju i jedan od najviše proučavanih anti-kancerogenih sastojaka. Studije su pokazale da su karcinomu prostate manje podložni muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi i jedu puno paradazja.

Paradajz sadrži i niz drugih vitamina i antioksidansa, i zato treba da bude deo uravnotežene ishrane. Što se tiče pripreme paradajza tiče, generalno pravilo kaže što se više kuva i tretira, to se više likopena oslobađa.

Kurkuma

Kurkuma ima nekoliko važnih sastojaka od kojih se ističu protivupalna svojstva, a to je ključ u prevenciji nastanka karcinoma prostate.

Dr Gil navodi kako bi namirnice bogate protivupalnim svojstvima mogle da snize nivo antigena specifičnih za karcinom prostate. Reč je o proteinu koji proizvode zdrave i nezdrave ćelije u prostati, a upravo je taj PSA test uobičajen pregled za karcinom prostate.

Koju hranu bi trebalo izbegavati?

Isto kao što neke namirnice mogu da pomognu kod prevencije karcinoma prostate, lekar objašnjava da je potrebno znati i šta bi trebalo izbegavati.

„Najveći je izazov kada se proučava uticaj hrane na zdravlje to što se stvari obično odvijaju sporo kada je u pitanju karcinom prostate, što nije slučaj kada proučavamo uticaj lekova na zdravlje srca. Ako želite da znate tačne podatke o hrani i karcinomu proste, ispitanici treba da se prate 15 do 20 godina, ako ne i duže“, navodi lekar.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju da su neke namirnice loše za prostatu:

– previše crvenog mesa

– previše procesuirane hrane

– previše suvog mesa

– previše mlečnih proizvoda

Povećanje prostate je isto stanje koje se može pogoršati lošom ishranom, pa i na to treba obratiti pažnju.

Budite proaktivni

Na vreme mislite na svoje zdravlje, pratite ga i dobro se informišite da li ste u rizičnoj grupi od razvoja karcinoma. Neki od rizičnih faktora su sigurno godine, pa je tako kancer prostate otkriven najčešće kod muškaraca starijih od 65 godina.

Trebalo bi da znate ko je u porodici imao karcinom prostate, ali i koji je ženski član imao karcinom dojke. Gojaznost i pušenje su takođe važni faktori.

Vežbajte redovno i jedite zdravo, ali i na vreme idite kod lekara na preventivne preglede. Ako se stanje otkrije na vreme, lako se leči.

Još nije u potpunosti definisano kada treba započeti sa redovnim pregledima, ali bi pre 50. godine života trebalo sa lekarom razgovarati o mogućim testovima.

Ako je neko u porodici imao karcinom prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrednosti možete da proverite već oko 40. godine života.

Izvor: Ordinacija.hr