DOMINIKANSKI TELEĆI BUT

Teletina ne mora da bude iz Dominikanske republike da bi specijalitet nazvan dominikanski teleći but bio pripremljen. Zasučite rukave i nećete zažaliti ako se ovo fantastično jelo već danas nađe na trpezi.

dominikanski teleći but

Sastojci:

1 kilogram teleće krtine od buta
250 grama dimljene slanine
3 glavice crnog luka
1 kašika brašna
200 grama rezanaca
200 mililitara belog vina
4 kisela krastavca
1 kašika svinjske masti
1 goveđa kocka za supu
150 mililitara kisele pavlake
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Meso nožem zasečemo na više mesta formirajući džepove, a zatim pobiberimo i posolimo. Dva kisela krastavca isečemo na četvrtine po dužini. Polovinu pripremljene slanine isečemo na duguljastu parčad. Parčadima slanine i krastavaca punimo zaseke u mesu.

U šerpu, na šporetu, stavimo polovinu pripremljene svinjske masti da se rastopi. Na zagrejanoj masnoći pržimo meso. U drugu šerpu sa vodom, na šporetu, stavimo kocku za supu. Kada meso porumeni sa svih strana u šerpu dodamo sitno isečene 2 glavice crnog luka, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Kada se luk isprži u šerpu sipamo belo vino, supu, poklopimo šerpu i ostavimo meso da se dinsta 20-ak minuta. Preostalu glavicu crnog luka isečemo na tanke krugove i razlistamo na prstenove. Preostale kisele krastavce i slaninu isečemo na tanku duguljastu parčad.

U drugu šerpu, na šporetu, stavimo preostalu svinjsku mast. Na rastopljenoj masoći pržimo parčad slanine, kiselih krastavaca i prstenove crnog luka, posolimo i pobiberimo. Vodu u trećoj šerpi na šporetu posolimo, sipamo malo ulja i stavimo rezance da se kuvaju. Skuvane rezance procedimo i dodamo u šerpu sa slaninom, krastavcima i lukom. Promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Šerpu sa mesom stavimo u rernu. Pečemo 90 minuta na 220 stepeni.

Meso izvadimo iz šerpe i stavimo na dasku za sečenje. Preostalu sadržinu iz šerpe preručimo u manju šerpu i stavimo na šporet. U šerpu sa sosom dodamo jednu kašiku brašna i promešamo žicom za mućenje. Dodamo pavlaku i promešamo.

Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Sos nanesemo na činiju za serviranje. Zatim na činiju serviramo rezance sa slaninom, krastavcima i lukom. Meso isečemo na tanku parčad. Parčad mesa stepenasto poređamo na rezance. Peršun sitno isečemo i nanesemo na jelo.

Prijatno!