NAIVNO SLIKARSTVO

Izložba će trajati dve nedelje, posvećena je Srbiji i nosi naziv „Moja Srbija“, a posetioci će moći da vide osamnaest slika.

 

Izložba „Moja Srbija“ naivnog slikara Zorana Anđelkovića iz sela Mrzenica kod Kruševca, posle Čikaga stigla je u Beograd. Otvorena je u subotu 8. oktobra u 18 sati u umetničkoj galeriji AXIOS (ul. Knez Mihailova 6/3).

moja srbija

Izložba će trajati dve nedelje, posvećena je Srbiji i nosi naziv „Moja Srbija“, a posetioci će moći da vide osamnaest slika.

Izložba je bila i u Čikagu u maju ove godine, u kući SNO (Srpske Narodne Odbrane), u organizaciji gospođe Slavice Petrović i časopisa „Ogledalo“.

Zoran Anđelković je 6. oktobra 2022. dobio nagradu za plakat  „Sedam hiljada duša “ od producentske filmske kuće iz Indije. Film je delo reditelja Sanjina Mirića, a Zoranu je pripala druga nagrada za plakat.

Zoran Anđelković kaže: „Slikao sam čiča Dražu, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića i mnoge druge znamenite Srbe“.

On aktivno slika od svoje 25 godine, a prvu samostalnu izložbu je imao u rodnom selu Mrzenica, potom u Kulturnom Centru Kruševac, Narodnom muzeju Kruševac, u Kulturnom Centru Vlasotinci, u Volgogradu (Rusija 2019.) i u Torontu (Kanada 1993.). Učestvovao je na brojnim umetničkim kolonijama kako u inostranstvu tako i u Srbiji, kao i na  međunarodnim festivalima u Češkoj, Francuskoj, Poljskoj i Bugarskoj.

Kaže da je svoj talenat, dar od Boga, sam otkrio kroz druženje sa meštanima iz svog sela, slušajući njihove priče o vodenicama, Moravi, prelepim crkvama, ratovima, dobru i zlu… i da zahvaljujući tim pričama ima inspiraciju da neprestano stvara. A blagodareći internetu mnogi ljudi su čuli za njega i videli njegov rad, ali i došli u njegov atelje i u Srbiju.

Danas se njegove slike nalaze u Rusiji, Americi, Francuskoj, Bugarskoj, Kanadi…

Piše: Marina Bulatović

Foto: Privatna arhiva