LAŽNA MEĐUNARODNA ROMANSA

Javnost u Japanu uznemirio je nedavni slučaj u kojem se prevarant izdavao za astronauta i uspešno iznudio pare svojoj žrtvi pod izgovorom da mu treba gorivo da sleti.

 

U Japanu poslednjih godina raste broj žrtava prevare preko interneta u kojoj strani i domaći državljani, koristeći lažni identitet nude ljubav i brak, te od svojih žrtava pod raznim izgovorima traže uplate u novcu ili virtuelnim valutama.

iznudio pare

Javnost u dalekoistočnoj carevini uznemirio je nedavni slučaj u kojem se prevarant izdavao za astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici i uspešno iznudio pare svojoj žrtvi pod izgovorom da mu treba gorivo da sleti na Zemlju.

To je najnoviji slučaj prevare na koju poslednjih meseci preko medija revnosno upozorava policija, a koja je poznata pod nazivom „lažna međunarodna romansa“.

Najnoviji slučaj, koji spada u tu ne samo emotivno gorku već i finansijski razornu kategoriju, o kojem je zahvaljujući televizijama s nacionalnim frekvencijama mogla da sazna čitava zemlja je onaj u kojem je „ruski državljanin“, koristeći društvene mrežu Instagram, u pet navrata, ukupno iznudio 4,4 miliona jena (oko 31.500 evra) od žene u šezdesetim godinama nastanjene u prefekturi Šiga u središnjem delu najvećeg japanskog ostrva Honšu.

To što je prevarant japanskoj gospođi lažno nudio brak i pod raznim izgovorima od nje tražio novac samo po sebi možda ne bi zavredilo interesovanje medija jer je reč o klasičnom triku koji je nerazdvojni deo svake obmane povezane sa ljubavnom romansom.

Ono što jeste neobično, pa, može se reći i naučnofantastično, jeste što se udvarač svojoj žrtvi predstavio kao ruski astronaut koji boravi u Međunarodnoj svemirskoj stanici i što je svoje finansijske zahteve prema njoj pravdao potrebom da plati gorivo za svemirski brod kojim će se vratiti na Zemlju i naknadom koju navodno mora da uplati japanskim vlastima kako bi mogao da sleti u njenu zemlju.

Nije poznato da li je prevarena strana ikada preko interneta proverila sastav posade Međunarodne svemirske stanice i način na koji se ona finansira i funkcioniše, odnosno, da li joj je zlonamerni udvarač slao svoju pravu sliku ili se izdavao za nekog ruskog astronauta.

Izvesno je, međutim, da je gospođi nakon pet uplata koje je izvršila tokom avgusta i septembra konačno sve postalo sumnjivo, zbog čega je otišla u lokalnu policijsku stanicu koja je konstatovala da je reč o „lažnoj međunarodnoj romansi“.

Izvor: RTS