IRITANTNI ZUJANJEM I SMRADOM

Početak jeseni i zahlađenja je početak perioda u kom insekti tragaju za skrovištima i pripremaju se za prezimljavanje. Jedna od najvećih napasti i najčešće primećenih je smrdibuba.

 

Smrdibuba ili smrdljivi martin je vrsta stenica koja ne predstavlja direktnu opasnost po čoveka, ne može vas ujesti ili preneti zarazu, ali zbog neprijatnog mirisa koji ispuštaju i zvuka koji stvaraju prilikom letenja mogu biti izuzetno iritantne. Poslednjih godina suočeni smo sa pravim najezdama smrdibube u svim delovima Srbije. Evo kako ih se rešite, ako meta najezde postane vaše dvorište, terasa, kuća ili stan.

smrdibuba

Fizičke prepreke

Postavljanje zaštitne mrežice na prozore i vrata pomoćiće da sprečite ulazak smrdibuba u prostorije. Ipak, na ovaj način niste u potpunosti zaštićeni, jer često smrdibube možete uneti sa sobom na odeći, u torbama, kesama sa namirnicama iz nabavke. Na tržištu se nalazi veliki izbor mreža protiv insekata, od onih ekonomičnih sa čičak trakom koje možete nabaviti u svim većim marketima, do profesionalnih rolap sistema sa mehanizmom koje možete ugraditi na prozor.

Lepljive trake mogu upecati ne samo smrdibubu, već i druge insekte, a najčešće se koriste kao zamka za muve. Ova vrsta zaštite može biti efikasna, ali vizeulno predstavlja ne baš prijatan prizor. Ovakve zamke sadrže feromone koje privlače smrdibube, a kada se jednom zalepe, više ne mogu da pobegnu.

Održavanje higijene

Ne držite hranu na otvorenom, izloženu pristupu insektima. Koristite tegle, posude i činije sa poklopcem, posebno voće i povrće jer su smrdibube biljojedi. Nakon obroka, očistite sto od ostataka hrane, kao i mrvice sa stola i koje su pale na pod. Redovno održavanje higijene i držanje prostora u kom se čuva hrana čistim i zaštićenim smanjiće prisustvo svih vrsta insekata koje su u potrazi za hranom ili ih samo privlače mirisi.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Za ovaj način zaštite potrebna vam je prskalica, flašica sa raspršivačem, kesica sode bikarbone ili praška za pecivo i voda. Sipajte vodu do pola, istresite sadržaj kesice, kad se smiri hemijska reakcija, dopunite, zatvorite flašicu i dobro promućkajte. Sa ovim rastvorom možete prskati manje bašte ili žartinjare na terasi, dovoljno je jedanput nedeljno. Ukoliko želite jači rezultat, možete posuti sodu bikarbonu direktno po uglovima na prozoru ili mestima odakle smrdibube mogu ući.

Eterična ulja

Smrdibube ne podnose miris belog luka i nane. Mešavina ova dva mirisa oteraće smrdibube, pomešajte eterično ulje nane i iseckani čen belog luka i postavite na mesta odakle najčešće ulaze. Efikasno rešenje je i da nekoliko kapi eteričnog ulja nane pomešate sa vodom i povremeno isprskate prozore, ulazna i balkonska vrata sa spoljne strane.

Šta kad uđu u kuću?

Ukoliko uđu u stan ili kuću, bitno je da ih ne ubijate i plašite, jer u slučaju kad se oseti ugroženom, smrdibuba ispušta nesnosni smrad koji se zadržava. Najefikasnije rešenje kada se smrdibube nađu u kući je da ih usisate, i ako mnogi preporučuju baš ovo rešenje, jer nemate kontakt sa insektom, postoji opasnost da se smrad zadrži u usisivaču i da ga se nakon toga teško rešite. Ukoliko ih hvatate rukama koristite rukavicu ili papirne maramice, budite nežni i izbacite ih napolje ili u wc šolju.

Dezinsekcija

Pored svih uradi sam rešenja, najefikasnija borba protiv smrdibuba, bilo da se radi o kući ili stanu, bašti ili terasi, voćnjaku ili vinogradu, je profesionalna dezinsekcija koju vrše službe za ddd usluge. Tretmani su brzi i efikasni, a primena preparata je bezopasna po čoveka ili kućne ljubimce.