MAKSIMALNA FUNKCIONALNOST

Odabir i kupovina glavnih ulaznih vrata za vaš dom nije tako jednostavan posao. Osim što će kao i sobna vrata uticati na celokupan dizajn i vizuelni identitet vaših prostorija, sigurnosna vrata moraju da imaju još nekoliko važnih funkcija.

 

Usklađivanje sigurnosnih vrata sa stilom i dizajnom vašeg doma trebalo bi da bude prva stvar o kojoj ćete povesti računa; međutim, treba se raspitati o dodatnim karakteristikama, kako bi njihova funkcionalnost bila maksimalna. Sigurnosna vrata moraju da imaju, pre svega, bezbednosne karakteristike koje vas čuvaju od potencijalnih pljačkaša, ali takođe treba da budu dobra zvučna i toplotna izolacija od spoljašnjih uticaja.

kupovina vrata

Zato vas u ovom tekstu vodimo kroz nekoliko koraka kako biste napravili najbolji izbor kad je u pitanju kupovina vaših sigurnosnih vrata.

  1. Pođimo od stila

Spoljašnja ili ulazna vrata našeg doma ili poslovnih prostorija su prva stvar na koju nailaze naši posetioci i prva stvar koja im stvara utisak o nama. Zato je bitno da budu u skladu sa arhitekturom, dizajnom i sa našom ličnošću. Ako već prvi utisak govori nešto o nama, neka to bude nešto lepo.

Koliko se sigurnosna vrata uklapaju sa ostatkom kuće u velikoj meri zavisi od materijala od kojeg su ona napravljena. Na primer, vrata napravljena od drveta mogu se ofarbati tako da se uklapaju u boju cele kuće, ali nisu tako bezbedna kao sigurnosna vrata od nerđajućeg čelika. Sa druge strane, vrata od drveta daju klasičan i tradicionalan šmek, naročito ako su izrezbarena kompleksnim i originalnim šarama. Vrata od nerđajućeg čelika je teže prilagoditi tradicionalnijim izgledima, ali su u celini bezbednija, čak i ako to podrazumeva neki kompromis u izgledu. Jako se lepo uklapaju u modernija, urbana okruženja.

Sigurnosna vrata od čeličnog lima mogu biti ofarbana premazima koji im daju lep i prirodan izgled, tako da pored visokih zahteva u sigurnosti, dobijete i vizuelno perfektan proizvod. Ovo kompromisno rešenje – lep izgled i velika sigurnost, čine da su ova sigurnosna vrata najčešći izbor kupaca u Srbiji.

Obratite pažnju pre kupovine  spoljašnjih vrata jer mnoge zgrade i stambeni blokovi imaju jasne propise o tome kako moraju da izgledaju kako se ne bi narušio sklad stambenog bloka.

  1. Razmislite o stepenu sigurnosti koja vam je potrebna

Kada čitamo negativne statistike o sve učestalim razbojništvima, jasno je da želimo ono što je najbolje za naš dom i njegovu zaštitu. Međutim, kako da se odlučimo za pravu dozu bezbednosti i da dobijemo najbolji odnos cene i kvaliteta?

Čuli ste sigurno da su sigurnosna vrata jaka onoliko koliko je jaka njihova brava. Kvalitet brave određuje da li može da se obije lako ili teško, kao i koji alat je potreban za obijanje. Ukoliko je obijanje teško i zahteva specijalan alat koji se ne nalazi pri ruci, onda je njen kvalitet bolji. Danas je uobičajeno da se sve češće proizvode vrata sa bravama koje imaju više pravacai čak 3 nivoa zaključavanja (u starijim varijantama znate da ključ možete dva puta maksimalno zaključati).

porodica kuća

Za one koji žele dodatnu bezbednost preporučuje se ugradnja i dodatne brave koja pruža još jedan nivo zaštite. To može biti jako korisno za vreme godišnjih odmora, kada duže vreme boravimo van kuće.

Tip brave određuje i sertifikovnu klasu sigurnosnih vrata. Za stanove se uglavnom kupuju sigurnosna vrata treće klase, koja pružaju solidan otpor prilikom pokušaja provale.

  1. Izolacija od vremenskih neprilika

Vrlo bitna stavka kod odabira spoljašnjih vrata je njihova uloga u amortizovanju spoljašnjih neprilika. Spoljašnja vrata moraju biti dobri izolatori od vlage, toplote i zvukova o čemu takođe svedoče sertifikati koje uz njih dobijate. Ukoliko su spoljašnja vrata u sredinama gde je velika vlažnost vazduha, gledajte da izbegnete vrata od punog drveta. Koliko god da se zaštite, vrata od drveta imaju tendenciju da se u dodiru sa vodom deformišu, da nabubre, a nekad i da utiču na samo otvaranje i zatvaranje. Ispuna vrata će vam nešto više reći o samoj izolaciji (da li je ispuna od kartona, staklene ili kamene vune), a takođe i sertifikati o energetskoj efikasnosti o kojoj se u poslednje vreme sve više govori.

  1. Instalacija i servis sigurnosnih vrata

Sledeći faktori koje treba uzeti u obzir su instalacija i servis sigurnosnih vrata. Oba ova dva dodatna faktora će na kraju odrediti koji tip sigurnosnih vrata možete izabrati. Preporuka je da se sigurnosna vrata kupuju kod renomiranih proizvođača koji nude usluge instalacije i servisa. Nekada može da se desi da vrata koja su loše instalirana imaju problem sa bravom koja zakoči i neće da se otključa. Vrata treće klase bezbednosti je gotovo nemoguće obiti u kućnim uslovima, a profesionane obijače nećete naći na internetu.

brava ključ

Zaključak

Nekada su sigurnosna spoljašnja vrata smatrana lukuzom, nešto što samo privilegovani mogu sebi da obezbede. Vremena su se promenila i ona danas nisu više roba za odabrane, već realna potreba koja je dostupna svima. Sa unapređenjem tehnologija izrade pojavili su se na našem tržištu brojni modeli koji svojim izgledom, funkcijama i, pre svega, cenama, mogu da zadovolje veliki broj ljudi. Zato na instaliranje sigurnosnih vrata treba posmatrati kao na investiciju za zaštitu vašeg doma i vaše porodice.Uz naše preporuke, izabraćete najbolja sigurnosna vrata za vaš dom.