ŠTETNA I NEPOTREBNA

U skoro svim prodavnicama dečije opreme još uvek se prodaju hodalice, bez obzira na to što su prema smernicama stručnjaka potpuno nepotrebne i prilično štetne za dete.

 

Tako je Kanada postala prva država u svetu koja je u potpunosti zabranila uvoz dečije hodalice i distribuciju ovog pomagala sada već davne 2004. godine.

hodalice

Njihovo ministarstvo zdravlja odlučilo se na taj potez nakon 12-godišnjeg istraživanja dečijih pobreda u kom se ispostavilo da je prijavljeno skoro 2.000 povreda nastalih upravo korišćenjem dečijih hodalica. Danas sve veći broj stručnjaka i pedijatara upozorava na njihovo korišćenje i apeluje na roditelje da ih što pre izbace iz upotrebe.

Hodalica ne pomaže bebi da nauči da hoda

Iako se oduvek verovalo da hodalica pomaže bebi da ranije prohoda, svaki put je dokazano da ova tvrdnja nije tačna. Uprkos njenom imenu, hodalica nije nimalo korisna kada je u pitanju učenje hodanja. Tačnije, hodalice u tome slučaju odmažu.

„Istraživanja su pokazala da bebe koje koriste hodalice nauče da hodaju u proseku oko mesec dana kasnije od onih beba koje ne koriste hodalice. Isto tako, ako hodalica ispred ima ploču za igranje, beba ne može da vidi šta se događa sa njenim donjim delom tela i ne može da primi informaciju koju treba o svom motoričkom razvoju“, objašnjava pedijatar dr Dejvid Geler i dodaje da deca uče da hodaju gledanjem i razumevanjem kako se njihove noge i stopala kreću.

Mogu da uspore razvoj

„Mnogi roditelji misle da će hodalice pomoći njihovoj deci da nauče da hodaju. Ustvari, hodalice će usporiti dečiji razvoj i odložiti vreme kada dete nauči da hoda“, smatra Američka pedijatrijska akademija.

Pre nego što uopšte nauče da hodaju, bebe prvo uče kako da se kotrljaju, puze i igraju na podu. Usvajanje ovih veština jednako je važno za razvoj kao i hodanje, iako većina roditelja smatra da to nije toliko bitno. Stručnjaci upozoravaju da smeštanje bebe u hodalicu pre nego što bude fizički spremna može da oteža i oduži učenje hodanja i uspori celokupan razvoj.

Hodalice mogu da prouzrokuju ozbiljne nezgode

Kao što smo ranije pomenuto, Kanada je upravo zbog velikog broja povreda beba u hodalicama zabranila njihovu prodaju. Upravo su nezgode jedan od glavnih razloga zašto nijedna zdravstvena organizacija više ne preporučuje hodalice za bebe.

„Hodalice za bebe su opasne jer daju bebama dodatnu brzinu, visinu i pristup mnogim opasnostima. Većina povreda i nesreća događa se ako se hodalica slučajno nagne, padne niz stepenice ili se sudari sa nekim predmetom s kojim ne bi smela“, objašnjava pedijatar Džej Hoker za „Smart Parenting“.

Još je opasnije kada roditelj ostave dete u hodalici bez nadzora, ali dr Geller ističe kako ni prisutnost roditelja nije garancija za sprečavanje povreda. Naime, jedno istraživanje o ovoj temi objavljeno u časopisu „Pediatrics“ pokazalo je da se 78 odsto dečijih nesreća u hodalicama događa upravo u prisustvu odraslih.

„Dete u hodalici može da se kreće više od 90 centimetara u jednoj sekundi, a čak ni odrasle osobe ne mogu reagovati tako brzo“, upozorava Američka pedijatrijska akademija.

Izvor: Index.hr