BEZ POTPISA

Uprkos ovom otkriću, Mondrijanova slika Njujork siti 1 i dalje će stajati i dalje naopako kako bi se izbeglo njeno oštećenje usled pomeranja.

 

Slika holadnskog slikara Pita Mondrijana kačena je naopačke u brojnim muzejima i galerijama u kojima je izlagana, više od 75 godina nakon što je prvi put izložena.

mondrijanova slika

Uprkos otkriću, Mondrijanova slika Njujork siti 1, stajaće i dalje naopačke kako bi se izbeglo da se ošteti.

Istoričarka umetnosti i kustoskinja Suzan Mejer-Buzer primetila je da je slika Njujork siti 1 okačena naopačke u galeriji nemačke federalne države Severna Rajna-Vestfalija u Diseldorfu.

Da čitava situacija bude čudnija, Mondrijanova slika tamo stoji još od 1980. godine, a isto tako je bila izlagana i u drugim muzejima u kojima se ranije nalazila i niko nije primetio da je kačena naopačke.

Delo je naslikano 1941. godine, a 1945. prvi put izloženo u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umetnosti.

„Gušći raspored linija trebalo bi da bude gore, jer predstavlja mračno nebo. Kada sam to rekla ostalim kustosima, svi smo shvatili da je prilično očigledno. Potpuno smo sigurni da je slika okačena naopačke“, istakla je Mejer-Buzer.

Ono što dodatno ukazuje da je kustoskinja u pravu jeste fotografija Mondrijanovog studija, napravljena nekoliko dana pre njegove smrti 1944. godine, na kojoj se jasno vidi da je slika postavljena tako da je njen gornji deo onaj sa zgusnutim linijama.

Mogući razlog zabune jeste što, za razliku od Mondrijanovih ranijih radova, Njujork siti 1 nije potpisana, verovatno zato što je nije smatrao gotovom.

Uprkos tome što stoji naopačke, greška neće biti ispravljena i nastaviće da stoji kako je izložena već 75 godina.

„Trake na njoj su već veoma slabe i jedva se drže. Ukoliko okrenemo sliku na drugu stranu, gravitacija će da ih povuče u drugim smeru. Osim toga, ovo je sad deo priče slike“, kaže Mejer-Buzer.

Izvor: RTS