TRADICIJA I KVALITET

Pre više od pedeset godina Eladio Muela je napravio svoj prvi nož. U pitanju je bio rukom pravljeni džepni nož od 38 delova.

 

Majstorstvo kojim je bio napravljen je privuklo pažnju kupaca i kolekcionara te danas Muela predstavlja najpoznatiji španski brend lovačkih i džepnih noževa, sa preko 350.000 komada koji izađu iz fabrike i prodaju se širom sveta.

muela

Početak je i za Eladia Muelu bio težak, noževe je pravio ručno, zanatski, ali su možda baš zbog toga njegovi noževi naišli na izuzetno dobar prijem i postali vrlo traženi. Kvalitet materijala koje je koristio su tada a i danas bili bez premca u nožarstvu, a završna obrada i prezentacija proizvoda kupcu ostali su najvažniji aspekt u proizvodnji noževa kompanije Muela.

Celokupnu ponudu ovih sečiva pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/nozevi/muela/?orderby=price-desc

Nije prošlo mnogo vremena i od skromne zanatske radionice za ručnu izradu noževa Muela prerasta u ozbiljnu fabriku, jer drugačije nije bilo moguće zadovoljiti veliku internacionalnu potražnju.

nož springer

Danas kompanija Muela koristi moderne tehničke i tehnološke procese i mašine ali i pored toga jedan deo proizvodnje kompanije je zanatski, takvog nivoa majstorstva u izdradi da ih to izdvaja u posebnu kategoriju, za klasu bolju od noževa drugih proizvođača.

Kad se pogleda asortiman Muela noževa vidljiva je dominacija lovačkih noževa, najčešće tipa „Bovi“ ali ima i noževa na preklop. Materijal od kojeg se pravi sečivo je hrom-vanadijum-molibdenski čelik, što mu daje dodatnu tvrdoću i otpornost na koroziju. Sva sečiva se ručno montiraju na dršku, a drška se pravi od punog drveta ili roga jelena. Vrlo često je drška izrezbarena sa završetkom od čelika, mesinga ili legure srebra kod kolekcionarskih noževa. Pored standarnog hrom-vanadijumskog čelika neki modeli se proizvode i od „Damaskog“ čelika, sa karakterističnim šarama na sečivu, što je posledica savijanja i „upredanja“ čelika tokom izrade.

Najprodavaniji model pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/muela/muela-lovacki-noz-bwf-10/

Iako su materijali koje Muela koristi klasični, čelik, drvo i rog, dizajn noževa je vrlo savremen, neka sečiva imaju skoro „manga“ izgled, što daje dodatnu privlačnost ovom brendu lovačkih noževa, i ta sečiva privlače mlađu starosnu grupu kupaca. Pored klasičnog „Bovi“ lovačkog noža Muela proizvodi i razne vrste bodeža, jednoseklih i dvoseklih. Posebno su atraktivni kolekcionarski modeli koje kompanija proizvodi na godišnjicu početka rada, kod njih se zaista ne štedi ni u kom aspektu proizvodnje, od izbora materijala, dizajna noža do završne obrade i prezentacije.

Kao što se velika pažnja poklanja izboru čelika za sečivo i drvetu ili jelenskom rogu od koga će se napraviti drška noža, ništa manja se ne poklanja i izboru kože za futrolu noža. Futrole muela noža se prave od vrhunske kože, prolaze proces štavljenja, presovanja, šivenja i na kraju brendiranja „na vruće“ i tako upotpunjuju prezentaciju noža. Skuplji modeli noževa, i svi kolekcionarski, dolaze upakovani u drvenu kutiju najčešće takođe izrezbarenu i brendiranu, sa ležištem za nož i futrolu,. Zbog toga se i kaže da je završna obrada i prezentacija kupcu, za kompaniju Muela jednako važna i na istom vrhunskom nivou kao i sama proizvodnja noževa.