PRVA OD SVIH DRUŠTVENIH MREŽA

Istraživanje je pokazalo da uz gomilu zanimljivih videa, TikTok ima i sadržaj koji promoviše teorije zavere i dezinformacije.

 

Ne samo da je zabrinjavajuće što je tolika količina lažnih informacija u oglasima prošla odobrenje i bila spremna za prikazivanje korisnicima, već je zabrinjavajuće i to što se to dogodilo na platformi koja se hvalila kako ima čvrsta pravila oko političkog sadržaja i oglašavanja.

dezinformacije

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža u današnje vreme, TikTok, ima i svoju prilično mračnu stranu. Naime, novo istraživanje koje je objavio Global Witness i tim sa Univerziteta Njujork, pokazalo je da uz gomilu zanimljivih videa, TikTok sadrži i velik broj videa koji promovišu teorije zavere i dezinformacije.

U istraživanju su se fokusirali na TikTok, Facebook i YouTube, pa su proveravali koliko su algoritmi koje te društvene mreže koriste, precizni u otkrivanju i uklanjanju dezinformacija i lažnih oglasa.

Od svih posmatranih društvenih mreža, TikTok se pokazao najgorim. Istraživači su na toj platformi učitali gomilu oglasa koji su sadržali lažne informacije i potencijalno opasan sadržaj i čekali odobrenje. Čak 90 procenata tih oglasa odobreno je za objavu i prikazivanju korisnicima TikToka.

– Ova će godina biti znatno gora, kako se izbori približavaju – istakla je koautorka istraživanja Olivia Litl. “Došlo je do eksponencionalnog rasta broja korisnika, što samo znači da će biti više dezinformacija. TikTok mora proaktivno da radi na njihovom zaustavljanju ili ćemo se suočiti s novom krizom”.

Istraživanje je otkrilo različite kategorije lažnog oglašavanja. Neki oglasi tako sadrže zavaravajuće detalje, poput netačnih datuma izbora. Drugi uključuju zavaravajuće ili lažne uslove za glasanje. A najviše je bilo onih koji jednostavno odgovaraju glasače od izlaska na izbore.

Ne samo da je zabrinjavajuće što je tolika količina lažnih informacija u oglasima prošla TikTokovo odobrenje i bila spremna za prikazivanje korisnicima, već je zabrinjavajuće i to što se to dogodilo na platformi koja se hvalila kako ima čvrsta pravila oko političkog sadržaja i oglašavanja.

TikTok je u nekoliko navrata jasno isticao da njegove politike korišćenja ne dopuštaju nikakve plaćene političke oglase. Svi verifikovani politički nalozi automatski su diskvalifikovani od korišćenja alata za naplatu, koji su inače dostupni influenserima. Osim toga, u avgustu su objavili da uvode nove i poboljšane smernice koje su trebale da se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija.

“U TikToku najozbiljnije shvatamo našu odgovornost da zaštitimo integritet naše platforme, pogotovo u vreme izbora”, napisao je u avgustu TikTokov šef za sigurnost u SAD-u, Erik Han. “Kako bismo pojačali naš odgovor na pretnje, TikTok je ušao u partnerstvo s nezavisnim analitičkim kompanijama i redovno se sastaje s drugim učesnicima u industriji, organizacijama civilnog društva i drugim stručnjacima.

Stručnjaci međutim ističu da je upravo ono što je TikTok učinilo toliko popularnim među korisnicima, odgovorno i za viralno širenje dezinformacija. Naime, algoritam koji koriste beleži šta korisnici gledaju i koliko se zadržavaju na nekom videu pa im nude sličan sadržaj kako bi podstakli korisnike da što više vremena provedu u aplikaciji gledajući video.

Ukoliko zaista žele da učine nešto i promene način na koji se dezinformacije šire na njihovoj platformi, moraće da promene i taj algoritam. A prema svemu sudeći to neće uraditi samoinicijativno, jer bi to značilo i gubitak zarade, a možda i korisnika.

Izvor: B92.net