SKRIVEN IZA MESARE

Paradiso je prvi pobednik nadmetanja World’s 50 Best Bars koji se nalazi izvan Njujorka i Londona, a postoji samo šest godina.

 

Ako ne znate šta da tražite, lako možete promašiti bar Paradiso, skriven iza stare prodavnice suhomesnatih proizvoda u srcu Barselone.

paradiso

Ulazak u bar otkriva velike ambicije vlanika i dizajnera – enterijer je inspirisan arhitekturom velikog Antonija Gaudija, a pića koja se služe predstavljaju mešavinu starih, čuvenih koktela i inovativnih pića koja su “zacementirala” odluku žirija World’s 50 Best Bars da podare Paradisu titulu najboljeg bara na planeti.

Ovo je prvi put da je neki bar izvan Londona i Njujorka dobio ovu veliku počast, a na ceremoniji proglašenja navedeno je da je ovaj relativno nedavno otvoren bar već na početku pokazao da zaslužuje da se nađe na listi najboljih. Mark Sansom, direktor nadmetanja World’s 50 Best Bars, rekao je:

– Od kada je ovom baru 2017. godine dodeljena nagrada One To Watch, godinu dana nakon otvaranja, Paradiso je postao stalan unos na listi 50 najboljih, svake godine zauzimajući sve više mesto. Čast nam je da proglasimo ovaj bar najboljim na svetu, a pobeda je ujedno i pohvala nezemaljski inventivnoj karti koktela ovog mesta, potom radu u svetskoj zajednici barova, i briljantnom osećaju za dobru zabavu – rekao je Sansom, a preneo Drinks Business.

Jedan od koktela koji su posebno istaknuti je Fleming, inspirisan, kako je navedeno, “otkrićem penicilina, što podrazumeva istraživanje procesa fermentacije i rub čaše na koji su nanete spore pečuraka”.

Ako vam se ne pije koktel od pečuraka, tu je i On Fire, punč na bazi mleka, u kome se pomoću lasera pali šeri, stvarajući efekat, kako navodi Drinks Business, dostojan filmova o Džejmsu Bondu.
Pedeset ovogodišnjih dobitnika nalaze se u 26 gradova širom sveta, a pobednik prethodna dva nadmetanja, Connaught Bar u Londonu, izgleda da je platio cenu globalne slave, spustivši se na osmo mesto.

Izvor: Vino i fino