POPLAVA DEČJIH EMOCIJA

Izlivi besa počinju u ranom djetinjstvu, otprilike od prvog rođendana. Tada dete počinje da razvija dublji i složeniji emocionalni život, pa se razvijaju i traume kod dece.

 

Kad su deca emocionalno preplavljena, na to odgovaraju izlivom besa. Ovo je normalan ljudski odgovor, a jedina razlika između dece i odraslih je ta što su odrasli stekli iskustvo i naučili kako da se nose s tim.

traume kod dece

Kao roditelji, verovatno ste se susreli sa velikim brojem izliva besa kod svoje dece koji često deluju kao da dolaze niotkuda. I dok se vrištanje, plač i bacanje po podu mogu pojaviti kod skoro sve dece, zapravo postoje različiti uzroci dečih izliva besa i većina ih je prilično opravdana.

„Baš kao i vi i ja, kada se deca bilo koje dobi osećaju emocionalno preplavljeno, mogu da odgovore na to izlivom besa. Ovo je normalan, ljudski odgovor, a jedina razlika između njih i nas je što smo stekli dovoljno iskustva i zrelosti da naučimo strategije suočavanja“ – kaže stručnjakinja za bebe i roditeljstvo, Rejčl Fic-Dezorger.

Izlivi besa počinju u ranom djetinjstvu, otprilike od prvog rođendana, objašnjava Rejčl. Tada dete počinje da razvija dublji i složeniji emocionalni život.

„Kako postaju starija, uz saosećajnu podršku i vođstvo roditelja punih ljubavi, deca nastavljaju da doživljavaju izlive besa, ali su sposobnija da se nose sa njima na odgovarajući način“, dodaje ona.

Iako postoji mnogo razloga da vaše dete doživi izlive besa, ovo je pet glavnih tipova:

Manipulativni

Konsultant za roditeljstvo i ponašanje Sofi Bušer-Džils, koja je osnovala „Gentle Start Family Consultancy“, objasnila je kako je ovaj napad besa dizajniran da iscrpi odraslu osobu sve dok ne popusti zahtevu. Ona dodaje da ova vrsta izliva besa može da bude vrlo efikasna.

„Ovde su ključni dosledni odgovori jer morate samo jednom da popustite da vaše dete pokuša još deset puta, s dvostrukom odlučnošću i izdržljivošću, kako bi postiglo uspeh“, kaže ona.

Koliko god to moglo da bude frustrirajuće, morate pričekati da ovaj napad besa prođe i pustiti ga da ide svojim tokom. Tek tada će vaše dete shvatiti da ga to nikuda ne vodi.

„Pokušajte da procenite šta bi dete želelo i ostanite vrlo smireni i opušteni koliko god možete. Naše dete traži snažnu reakciju kako bi procenilo da li će „pobediti“ ili ne. Zato sačekajte trenutak i upotrijebite kratku i neutralnu frazu, poput: „Kada budeš spreman, javi mi“, objašnjava Sofi.

Zatim, kada se vaše dete smiri, kratko ga utešno zagrlite ako to želi. Ali trebalo bi nastojati da ovo bude kratko i oštro, upozorava Sofi, jer to može dovesti do ponovnog izliva besa ako osete da ćete možda pokleknuti.

Traženje pažnje

„Mala deca često ne razumeju da odrasli moraju da rade, jedu ili spavaju, a to može da bude posebno teško ako radite od kuće jer su granice nejasne, pa većina male dece to ne razume“, kaže Sofi.

Jednostavno rečeno, oni žude za vašom pažnjom i možda im je jednostavno dosadno, pa je važno da budete svesni toga ako je to slučaj.

„Pokušajte da se odmaknetei i pogledate koliko ste vremena proveli sa svojim mališanom. Odvojite petnaest ili dvadeset minuta da učinite nešto neočekivano. Idite na igralište ili slikajte se s njima“, objašnjava Sofi.

Ali ako imate samo pet minuta, ciljajte na aktivnost koja omogućava blizinu, poput zajedničkog slaganja slagalice. Na ovaj način stvarno osećaju da imaju vašu pažnju. Ako su napadi besa u potrazi za pažnjom stalni, a nema osnovnog uzroka, onda je vreme da poradite na odlaganju zadovoljstva i samostalnoj igri.

BioMind kapi protiv depresije

Odbijanje

Ovakav napad bijesa često se događa jer se od djeteta traži nešto što ono ne želi učiniti, a obično dolazi nakon što ste mu rekli ‘ne’. Ali prije nego što ga isfrustrirate, prvo morate pogledati sebe.

„Prvo, ispitajte šta ste tražili od svog deteta. Da li je to bilo primereno dobi i nešto što ono razume i može da učini, i ako jeste, kako ste to tražili? Vaš jezik mora da bude jednostavan i jasan, nikako napadački“, obkjašnjava Sofi.

Drugo, pogledajte kada ga pitate. Ima li dete problema s prelazom sa nečeg drugog jer nije bilo upozorenja i niste ispunili njihova očekivanja?

„Većina odraslih bi reagovala negativno kada bi im partner isključio televizor, uzeo im piće bez upozorenja i zamolio ih da odmah operu suđe. Dakle, dajte opipljiv znak, a ne onaj koji se zasniva na vremenu i objasnite sada, tada i posle“, kaže ona i dodaje da ako izliv besa i dalje traje, sačekajte i zatim lagano nastavite sa onim što morate da učinite.

Senzorno preopterećenje

Sva deca, i odrasli, mogu povremeno da osete senzorno preopterećenje, a za vaše malo dete to može da bude posebno vidljivo kada su umorni ili zaposlenom ili drugačijem okruženju.

„Možda još nema mogućnosti da se izrazi riječima, a čak i da ima, možda mu je preteško da obradi i jezik i pojačane emocije u isto vreme. Zbog toga, izliv besa pomaže da izbaci taj nategnuti osjećaj“, smatra Sofi.

Za decu sa poremećajem senzorne obrade ovo je daleko akutnije i stvari poput buke, svetla, pa čak i mirisa mogu da budu posebno uznemirujuće za njih.

Neku decu je možda trebalo ostaviti samu kako bi se sama regulisala u mirnom prostoru gde im je sigurno i prijatno, ali druga će imati poteškoća u smirivanju i mogu da postanu vrlo glasna.

„Nekoj deci mogu pomoći jaki zagrljaji i umirujuća muzika, ali druga bi u tim trenucima mogla da budu negativno nastrojena prema dodiru. Ako vaše dete ima problema sa senzornom obradom, pedijatrijski radni terapeut bi vam mogao pomoći da shvatite šta će najbolje funkcionisati za vaše dete. Važno je razumeti da ova vrsta izliva besa nije zbog toga što je vaše dete „nestašno“, već mu treba vaša pomoć, a ne laž“, kaže Sofi.

Spoljni faktori

Ovo su napadi besa koje je najlakše prepoznati i obično se odnose na glad, umor ili frustraciju.

„Mala deca moraju da se napune „gorivom“ jednom u tri sata, tako će tri uravnotežena obroka razumne veličine i dva hranjliva međuobroka pomoći u regulaciji šećera u krvi i sprečavanju gladi“, objašnjava Sofi.

Rejčl se slaže i dodaje da bez prilično konstantnog protoka zdravih ugljenih hidrata, masti i voćnih šećera, započinje glad, mozak tada ne može jasno da razmišlja i najmanja stvar će dete dovesti do izliva besa.

Hidratacija je takođe važna za regulaciju raspoloženja i kako bi vaše dete moglo dobro da razmišlja. Zbog toga se pobrinite da nije žedno i da mu dajete dovoljno prilika za piće.

Što se tiče umora, pokušajte da se pridržavate redovnog vremena spavanja i uvedete dremanje gde je to prikladno, savetuje Sofi. Na kraju, frustracija je još jedan razlog zbog kog bi vaš mališan mogao da ima napade besa.

„Mala deca i starija deca žude za nezavisnošću i autonomijom“ kaže Rejčl.

Ona dodaje da deca mogu da obuzdaju glad ili umor, ali dodate li u to frustraciju vaše dete će jednostavno biti gurnuto u situaciju u kojoj će doći do izliva besa.

„Baš kao i mi, možda se još uvek snalazimo na poslu ako preskočimo ručak ili ako smo imali lošu noć, ali ako se tada suočimo sa frustrirajućim izazovom, može da nastupi panika i izgubićemo sposobnost da se nosimo s njom na miran način“, dodaje ona.

Izvor: 24 sata.hr