KAO DEO PRIRODE

U kineskom gradu Quzhou izgrađen je vijugavi betonski stadion ugrađen u zemlju i prekriven travnatim krovom. Ova neobična građevina zaštićena zemljom je delo studija MAD Architects.

 

Projektovan da izgleda kao deo prirode, stadion od 33.731m2 ima 30.000 mesta. Autori kažu da njegova unutrašnjost podseća na krater, a tu su i talasasta sedišta koja svojim dizajnom prate okolni pejzaž. Ofarbana različitim nijansama zelene boje, ona povezuju građevinu sa okolnim brdima istovremena čineći kontrast beloj nadstrešnici stadiona.

građevina zaštićena

Quzhou je grad udaljen 400 kilometara od Šangaja, okružen šumama. Stadion Quzhou se nalazi u centru istoimenog sportskog parka koji je trenutno u izgradnji i prostiraće se na blizu 700.000m2.

Arhitekte ističu da će ovo biti najveći kompleks na svetu koji je zaštićen zemljom, a da pejzaž podseća na naučnu fantastiku.

Delimično utonuo u zemlju, oblik stadiona Quzhou kreiran je u odnosu na planinski greben koji se može videti sa lokacije.

Stadion ima nagnutu fasadu sa devet ulaza i oslonjen je na 60 stubova napravljenih od betona domaće proizvodnje.

MAD je dizajnirao ulaze u zgradu sa dvostruko zakrivljenim površinama koje podsećaju na talase, dok su zidovi napravljeni od betonskih ploča sa teksturom nalik drvetu.

Iznad stadiona se nalazi dugačka samonoseća nadstrešnica napravljena od čelika. Njena donja polovina umotana je u PTFE membranu od sintetičkog polimera koja prenosi svetlost, a ima i mikro perforacije koje poboljšavaju akustiku. Gornji deo je napravljen od čvršće PTFE membrane, otporne na kišu.

Sportski teren i sedišta su iznad zemlje, ali veći deo prostorija kao i garaža nalaze se unutar brda. Građevina ima velike otvore koji propuštaju svetlost u te podzemne prostore. Stadion je projektovan da apsorbuje, skladišti i infiltrira kišnicu, a ovaj sistem će ga zaštiti od oštećenja koja bi mu kiša nanela, dok će istovremeno smanjiti potrošnju energije i temperaturne fluktuacije.

Izvan stadiona, natpisi su napravljeni od metala i kamena i ugrađeni u zemlju kako bi se uklopili u okolinu. MAD se nada da će njegov dizajn stadiona Quzhou otežati određivanje gde se krajolik završava i gde počinje zgrada.

Dizajneri smatraju da ovo neće biti samo dinamičan parkovski prostor u blizini urbanog centra grada koji je pogodan za sportsku i ležernu rekreaciju, već i prilika za duhovnu vezu između ljudi i prirode.

Sportski park Quzhou gradiće se u dve faze i uključivaće fiskulturnu salu sa 10.000 mesta, muzej nauke i tehnologije, zatvoreni bazen, hotele, omladinski centar i maloprodajne objekte.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs