POZITIVNI EFEKAT

Naučnici tvrde da trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom kod žene, zbog čega postaje „zarazna“ i „pređe“ kod nje.

 

Da li se vama ili vama bliskoj osobi dogodilo da je trudna u isto vreme kao i njena prijateljica, sestrična ili sestra? Sada za to postoji i naučno objašnjenje.

zarazna trudnoća

Stručnjaci koji su radili na istraživanju objavljenom u časopisu „American Sociological Association“ došli su do zanimljivog otkrića, a ono kaže da bi trudnoća mogla da bude „zarazna“.

Oni tvrde da trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom kod žene. Naučnici su analizirali podatke ukupno 1.720 žena u SAD od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih godina.

Kako su više od deset godina posmatrali žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina, otkrili su da je čak 50 odsto intervjuisanih žena rodilo dete do vremena kada su sprovedeni poslednji intervjui, odnosno do 2008. godine.

Tokom ispitivanja žene su beležile prijateljske veze, što je naučnicima dalo jasan uvid u njihova prijateljstva, a posebno su se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice dugi niz godina i otkrili kako postoji neobičan fenomen „zaraze’“ kad je u pitanju trudnoća.

BioMind kapi protiv depresije

Zašto se to događa?

„‘Došli smo do otkrića koje potvrđuje da pomenuti efekt započinje tokom trudnoće prijateljice, počinje da raste nakon što prijateljica rodi bebu i doseže svoj vrhunac tokom dve godine nakon rođenja deteta“, objašnjavaju autori pomenute studije.

Nazivajući to posebnim uticajem na plodnost, istraživači veruju da postoje tri teorije zašto je trudnoća „zarazna“ među prijateljicama. To su: socijalno učenje, uticaj i deljenje troškova.

Žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova prijateljica uspešno nosi s njim, dok s druge strane ne žele da se osećaju kao da zaostaju za svojim društvom.

I ono treće, postoji nekoliko finansijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu da koordiniraju aktivnosti i podele troškove prosleđivanjem dečjih stvari, zajedničkim druženjima ili međusobnim čuvanjem mališana.

Izvor: Index. hr