PATENTIRANI SIGURNOSNI MEHANIZAM

Muzej Viktorije i Alberta u Londonu je 1985. izabrao Opinel nož kao deo izložbe „100 najlepših proizvoda u svetu“, uz takve ikone industrijskog dizajna kao što su Porše 911 i Roleks sat.

 

Jozef Opinel (Joseph Opinel) je započeo proizvodnju noževa 1890. u Savoji, Francuska. Opinel nož je dizajniran i zamišljen kao jednostavan „radnički“ ili „seljački“ nož, i vrlo brzo je postao popularan kod lokalnih farmera, pastira i vinogradara.

opinel

Od 1897. Opinel noževi su označeni brojevima, u skladu sa veličinom noža, od najmanjeg, označenog brojem 1 do najvećeg – 12. Od 1901. do 1903. Jozef je izgradio svoju prvu fabriku u malom mestu Pont de Gévoudaz, gde je napravio i mašinu za masovnu proizvodnju drvenih drški za svoje noževe.

Celu ponudu Opinel noževa pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/nozevi/opinel/

Opinel počinje da koristi zaštitni znak u formi „krunisane ruke“ od 1909. i to u obliku amalgama dva znaka, ruke Sv. Jovana Krstitelja i krune, koja je deo nekadašnjeg grba regije Savoja, dok je još bila nezavisna grofovija. Proizvodnja Opinel noževa u prvoj deceniji dvadesetog veka konstantno raste, u skladu sa porastom potražnje i godišnja proizvodnja 1910. iznosi više stotina hiljada komada. Procenjeno je da je do početka Drugog svetskog rata prodato preko dvadeset miliona komada Opinel noževa.

Unuk osnivača, Marsel Оpinel (Marcel Оpinel) je 1955. patentirao „Viroblok“ (Virobloc) sigurnosni mehanizam. On u značajnoj meri povećava bezbednost korišćenja noža, jer omogućava da se sečivo noža „blokira“ u otvorenom položaju. Viroblok mehanizam je unapređen 2000. tako što je dodata i mogućnost blokiranja noža u zatvorenom položaju. Ovaj mehanizam je zaštićen kao mehanizam koji koriste isključivo Оpinel noževi.

Jedan od najpopularnijih modela Opinel sečiva pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/opinel/preklopni-noz-bukva-opinel-inox-8/

Konstrukcijski оpinel nož je vrlo jednostavan, sastoji se od sečiva, prstena za zatvaranje od nerđajućeg čelika, igle za otvaranje od istog materijala i (sem u slučaju modela koji su manji od broja 5) Viroblok sigurnosnog prstena, koji blokira sečivo u otvorenom ili zatvorenom položaju. Viroblok prsten je napravljen od nerđajućeg čelika i iako jednostavan vrlo je robustan, dozvoljava čvrsto fiksiranje noža čak i kad je mehanizam prilično istrošen. Osamdeset posto Opinel noževa koristi bukvu kao materijal za izradu drške, a kod kolekcionarskih ili modela koji su napravljeni po specijalnoj želji kupca, materijal drške može da bude i hrastovina, ebonovina  ili rog bivola.

nož opinel

Nož sa otvorenim sečivom ima krivinu tipa „Jatagan“, sa sečivom blago nagnutim na dole od centralne linije noža. Kraj drške je zadebljan i tipa „riblji rep“, jer po obliku podseća na njega. Savremeni Оpinel br. 8, kao najprodavaniji model ima sečivo koje je prilično tanko, svega 1,68 mm, što ujedno smanjuje težinu sečiva na svega 45 grama. Tradicionalno Оpinel je dizajniran da se otvori pomoću obe ruke i u tu svrhu je na sečivu ostavljen zarez za nokat. Noževi predviđeni za proređivanje i skraćivanje žbunja i puzavica imaju sečivo tipa „sokolov kljun“ i dršku koja je prilagođena tom obliku, pa ceo nož kada je otvoren izgleda kao izduženo slovo s.

Muzej Viktorije i Alberta u Londonu je 1985. izabrao Оpinel nož kao deo izložbe „100 najlepših proizvoda u svetu“, uz takve ikone industrijskog dizajna kao što su Porše 911 i Roleks sat. Opinel je bio izložen i u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMa), kao vrhunski primer savremenog industrijskog dizajna.