KLJUČNA SUPSTANCA

Autohtona vrsta australijske hobotnice mogla bi da bude ključ u borbi protiv jednog od najtežih oblika melanoma, ustanovili su australijski istraživači.

 

Međunarodnom studijom otkriveni su rani dokazi o tome da jedinjenje iz otrova australijske hobotnice kaurne (Octopus kaurna), može znatno da uspori razvoj karcinoma.

australijske hobotnice

Istraživači su otkrili i da bi taj otrov mogao da pomogne u borbi protiv otpornosti na lekove kod pacijenata sa melanomom s mutiranim BRAF-om, koji čini otprilike polovinu svih slučajeva melanoma.

Uz stručno vođstvo naučnika Marije Ikonomopulu, testirana su svojstva niza sintetski reprodukovanih jedinjenja otrova u borbi protiv tumora.

„Proučavali smo jedinjenja otrova dobijena od raznih morskih životinja, pa smo ustanovili da se peptid australijske hobotnice kaurne isticao sposobnošću da sigurno i efikasno cilja na ćelije melanoma mutirane genom BRAF u pretkliničkim modelima“, rekla je, dodajući da se ona i kolega nadaju da će pružiti osnov za visoko ciljano i manje toksično lečenje karcinoma.

Ona je takođe rekla da je „još rano za više informacija, ali ovakva otkrića daju nam nadu da bi ovaj peptid hobotnice mogao da se razvitje u ciljani tretman protiv karcinoma koji se može sigurno i efikasno primeniti čak i u vrlo visokim dozama“.

Naučnica ističe da brojni pacijenti ne reagiraju dobro na postojeće načine lečenja melanoma s mutiranim genom BRAF.

„Iako su ciljane terapije i imunoterapija poboljšali krajnji ishod, tekući problem s toksičnošću lekova i rezistencijom na njih ometaju sveukupan uspeh u borbi protiv karcinoma“, rekla je Ikonomopulu.

Naučnica je dodala da je „bez sumnje, potrebno da se sprovedu dodatna istraživanja“ i da njihova studija pokazuje da ovo jedinjenje otrova hobotnice ima snažan terapeutski potencijal.

Stručnjaci bi želeli da istraže da li jedinjenje hobotnice kaurne ima potencijal kada su u pitanju ostali karcinomi s mutiranim genom BRAF, uključujući kancer prostate, debelog creva i karcinom pluća,.

Studija je objavljena u“British Journal of Pharmacology“.