PROFESIONALNI SAVETI

Kako stojimo sa znanjem kuvanja testenine? Loše, jako loše… Zato primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će vam uvek ispasti savršeno!

 

O kuvanju testenine postoje različite teorije. Svako tvrdi da je njegova najbolja. Ne zna zašto, ali tako se kod njih već kuva generacijama. I tu nema diskusije… Neki stavljaju ulje u vodu u kojoj se kuva testenina, drugi pak nakon kuvanja ispiraju testeninu hladnom vodom, treći sole nakon kuvanja, a neki pak testeninu uopšte ne jedu, jer, kako kažu, testenina deblja…

testenine

No, kako jesti jela koja imaju puno „safta“ nego upravo s testeninom? Dobro, može s njokama, knedlama, ali bolongese, carbonara, milanese ili aglio olio e peperoncini? To bez prave italijanske paste definitivno ne ide!

Primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će ispasti savršeno:

1. Vodu dovedite do tačke ključanja, posolite i nakon toga smanjite temperaturu (probajte da li je voda dovoljno slana, mora imati slanost Jadranskog mora).

2. Stavite testeninu u vodu i dovedite je do faze da „lagano vri“

3. Sada upotrebite visokotehnološki trik da se testenina ne zalepi: Mešajte testeninu! (jednostavno, zar ne…) ovo je za sve one koji tvrde da stavljaju ulje da se testenina ne bi lepila.

4. Neka vam ne padne na pamet da stavljate ulje!

5. Minut pre nego što proizvođač preporučuje da je testenina skuvana, probajte je. Ako je „al dente“ izbacite je u cediljku i gotovo! U drugoj varijanti se testenina vadi iz vode i stavlja u umak. U tom slučaju dodavanjem vode dobijate kremaznost. Koju tehniku ćete upotrebiti zavisi od jela koje pripremate.

Ako pravite jelo sa visokokvalitetnom testeninom, voda u kojoj se kuvala nakon hlađenja mora biti gusta i mutno-bele boje.

6. Neka vam ne padne na pamet ispiranje vodom – ako stavljate ulje ili ispiremo vodom poništićete prvobitnu ulogu testenine, a to je da se sljubi sa „saftom“! U prvom slučaju će ulje napraviti tanki sloj oko testenine i saft će jednostavno kliznuti, a u drugom ćete isprati tanki skrobni sloj koji se formira na površini testenine i zapravo privlači saft.

Alan Meniga FB profil