PRILAGOĐEN KOSMOSU

Svemirski šampanjac Mumm Cordon Rouge Stellar flaširan je u futurističke boce zaštićene vrhunskim aluminijumom i opremljene inovativnim sistemom za točenje i za zaštitu čepa.

 

Kuća G.H. Mumm upravo je, u saradnji sa privatnom svemirskom kompanijom Axiom Space, lansirala svoj prvi svemirski šampanjac, tj. šampanjac prilagođen boravku u bestežinskom stanju – pre svega putem izrade naročite boce koja će svemirskim turistima omogućiti bezbedno služenje pića.

svemirski šampanjac

Čuvena vinarija iz Remsa, koja pripada grupi Pernod Ricards, već godinama radi na ovom projektu – “pilot” izdanje svemirskog šampanjca predstavljeno je pre četiri godine – ove godine je uspela da proizvede ambalažu koja odgovara izuzetno strogim specifikacijama američkog Nacionalnog centra za svemirske studije (CNES). Sertifikat o bezbednosti ovog tela neophodan je za slanje boce u svemir, i kuća Mumm morala je da, u saradnji sa agencijom SPADE, specijalizovanom za dizajn predmeta koji se koriste u svemiru, izvede veći broj eksperimenata.

Rezultat ovog rada je elegantna i futuristička etiketa pod imenom Mumm Cordon Rouge Stellar. Boca zapremine 375ml napravljena je od klasičnog debelog stakla, ali je zaštićena omotačem od najkvalitetnijeg aluminijuma. Najviši stepen zaštite podaren je i čepu, koji se nalazi unutar čeličnog mehanizma za otvaranje, dizajniranog tako da nipošto ne dozvoli slučajno otvaranje boce i posledičnu štetu koja bi nastala pri nekontrolisanom rasipanju tečnosti po kabini. Ovaj mehanizam ujedno omogućava i uredno sipanje vina u bestežinskom stanju, što predstavlja veliki izazov još od početka svemirskog doba.

I sadržaj boce je sasvim poseban, kažu u vinariji Mumm. Loran Frezne, majstor podrumar kuće Mumm, napravio je za potrebe svemirskih putovanja kupažu sa pretežnim udelom pino noara. Kupaža je jedinstveno snažnog ukusa, jer je pravljena od grožđa iz berbe 2016. kao i najkarakternijih vina iz pet odabranih berbi.

– Želeo sam da sačuvam svežinu i snagu vina Mumm Cordon Rouge i da ojačam intenzitet aroma – rekao je Frezne.

Mumm Cordon Rouge Stellar biće degustiran na predstojećoj misiji kompanije Axiom Space. Tek kada se utvrdi kako se boca zaista ponaša u bestežinskom stanju, razvoj ove neobične etikete biće potpuno završen.

Izvor: Vinoifino.rs