POSLEDICA LOŠE NAVIKE

Korišćenje pametnih telefona danas je postala naša svakodnevnica, ali lekari upozoravaju da prave posledice ovog globalnog problema još uvek ne shvatamo dovoljno ozbiljno.

 

Tako su nedavno kineski naučnici došli do neverovatnog otkrića koje direktno povezuje korišćenje mobilnog telefona roditelja sa depresijom njihove dece.

korišćenje telefona

Roditelji koji ignorišu svoju decu i većinu vremena provode na svojim pametnim telefonima umesto da im poklanjaju pažnju možda izlažu decu riziku od depresije, misle stručnjaci.

Kineski naučnici koji su proučavali 530 učenika starosti između 10 i 18 godina kako bi videli da li su bili žrtve roditeljskog ignorisanja zbog upotrebe telefona, došli su do neverovatnog otkrića.

Naime, deca koja su imala roditelje opsednute telefonom, pokazala su veće simptome depresije prilikom popunjavanja upitnika od onih čiji roditelji kod kuće nisu često koristili mobilni telefon.

„Roditeljsko ignorisanje je sve češći fenomen u kom roditelji koriste svoje mobilne telefone u interakcijama sa svojim djetetom, a u tom slučaju se deca osećaju isključeno“, objašnjavaju naučnici u studiji koju je objavio “Journal“.

BioMind kapi protiv depresije

Šta pokazuju istraživanja?

Primeri roditeljskog ignorisanja tako uključuju redovno proveravanje telefona tokom obroka i mogućnost da uvek vide ekran i ono što im stiže. Kineska studija je zamolila učenike da popune upitnik, rangirajući zatim njihovu percepciju roditeljske topline i odbacivanja, a deca koja su učestvovala u istraživanju imala su od deset do 18 godina.

Upitnik je uključivao raznovrsna pitanja za procenu navika korišćenja mobilnog telefona njihovih roditelja, a kada su lekari procenili ove podatke, otkrili su da što više vremena roditelji provode na svojim pametnim telefonima u blizini svoje dece, veća je verovatnoća da će deca razviti depresiju ili neki drugi anksiozni poremećaj.

Deca roditelja koji su bili „vezani za svoje telefone“ osećala su se loše, odbačeno i dobijala su manje pažnje od svojih roditelja, za koje misle da su više zainteresovani za gledanje u ekrane nego u njih, tvrde stručnjaci.

Izvor: Index.hr