VISOKO 88,5 METARA

Posle tri godine planiranja, pet ekspedicija i dvonedeljnog putovanja kroz gustu džunglu, naučnici su otkrili najviše drvo koje je ikada pronađenogu prašumi Amazona, visokog kao zgrada od 25 spratova.

Džinovsko najviše drvo, čiji vrh štrči visoko iznad krošnji u prirodnom rezervatu reke Iratapuru u severnom Brazilu, pripada vrsti angelim vermelho na portugalskom ili Dinizia excelsa na latinskom. Drvo je visoko oko 88,5 metara sa prečnikom od 9,9 metara. Otkriveno je 2019. zahvaljujući satelitskim snimcima koji su bili deo projekta 3D mapiranja.

najviše drvo

Grupa naučnika i ekoloških aktivista, predvođena lokalnim vodičima, pokušala je da dođe do njega iste godine. Zbog teškog terena posle desetodnevnog hoda po nepristupačnom terenu, iscrpljeni, sa malo zaliha vode i hrane i sa članom tima koji se razboleo, morali su da se vrate. Još tri ekspedicije krenule su na put istraživanja u udaljeni region doline Jari rezervata, koji se nalazi na granici između država Amapa i Para. Otkriveno je nekoliko gigantskih stabala, uključujući i najviši brazilski orah u Amazonu, koji je visok 66 metara.

Nova ekspedicija bila je od 12. do 25. septembra, kada su istraživači putovali 250 kilometara čamcem rekama koje su pune brzaka, a onda peške oko 20 kilometara planinskim terenima džungle.

– Jednog od članova ekspedicije ujeo je otrovni pauk, ali je putovanje bilo uspešno i važno za nauku. To je bila jedna od najlepših stvari koje sam ikada video. Prosto božansko putovanje po šumi u koju ljudi nikada ranije nisu kročili – rekao je šumarski inženjer Dijego Armando Silva sa Saveznog univerziteta Amapa, koji je pomogao u organizaciji putovanja.

Grupa naučnika je prikupila lišće, zemlju i druge uzorke, koji će se analizirani kako bi se saznalo koliko je drvo staro. Po procenama to je najmanje 400 do 600 godina. U ovom regionu ima puno džinovskih stabala koja skladište ugljenik. Oko polovina težine džinovskog drveća u regionu je ugljenik koji se apsorbuje iz atmosfere što je od suštinskog značaja za suzbijanje klimatskih promena. Ali uprkos svojoj udaljenosti, gigantska stabla u regionu su ugrožena.

– Inače u rezervatu Iratapuru ima puno ilegalnih rudara zlata poznatih po tome što donose ekološko uništenje – rekla je Žaklin Pereira iz ekološke grupe „Imazon“, koja je pomogla u organizaciji ekspedicije. – Bili smo oduševljeni što smo pronašli ovo džinovsko drvo.To je veoma važno u vreme kada se Amazon suočava sa tako zastrašujućim nivoima krčenja šuma.Tokom protekle tri godine, prosečno godišnje krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji povećalo se za 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju.

Izvor: Novosti.rs