ZNACI PRED KLIMAKS

Početni simptomi menopauze javljaju se 3-5 godina pre pravog početka klimaksa i taj period zove se perimenopauza.

 

Menopauza predstavlja kraj menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivnog perioda žene. Smatra se da prosečna žena u tom periodu provede skoro trećinu svog života.

simptomi menopauze

Kada su u pitanju simptomi menopauze, lekari naglašavaju da se početni znakovi javljaju od tri do pet godina pre pravog početka menopauze i taj period se naziva perimenopauza.

Znakovi koji ukazuje na početak menopauze:

Nepravilni menstrualni ciklusi

Ovo je ujedno jedan od najočitijih simptoma početka menopauze.

U tom periodu skoro 70 odsto žena ima poremećaje u menstrualnom ciklusu koji se ispoljavaju kao izrazito česti ili retki ciklusi, obilna krvarenja i učestali izostanci ovulacije.

Smanjena plodnost

Nivo hormona tokom perimenopauze ponekad osciliraju jer počinju da se prilagođavati novom stanju u telu, pa između ostalog, dolazi do smanjenja boja jajnih ćelija.

To znači da je u tom periodu teže zatrudneti, a često dolazi i do vaginalne suvoće koja može da predstavlja problem tokom odnosa.

Valunzi i noćno znojenje

Još neki od simptoma su valunzi i noćno znojenje. Valunzi dovode do iznenadnog osećaja toplote bez vidljivog razloga.

Isto tako, vaša koža može da pocrveni i srce može početi ubrzano da kuca. Noćno znojenje su zapravo valunzi koji se javljaju za vreme spavanja i mogu da budu toliko intenzivni da vas probude iz najdubljeg sna.

Poput mnogih drugih simptoma menopauze, valunzi i noćno znojenje mogu dosta da se razlikuju od žene do žene.

Kod nekih traju kratko, kod drugih mogu da traju i nekoliko minuta. Isto tako, kod nekih žena se javljaju konstantno, a dok drugih žena ne prave nikakve probleme.

Problemi sa spavanjem

Buđenje tokom noći ili problemi sa odlaskom na spavanje mogu da se dogode iz mnogo razloga, ali ako inače nemate problema sa spavanjem, to može da bude znak da se približavate menopauzi.

U slučaju da problemi sa spavanjem potraju neko vreme, a ne možete tačno da odredite njihov uzrok, možda ne bi bilo loše da posetite lekara.

Česte promene raspoloženja

Mnogo različitih stvari može da utiče na vaše raspoloženje, a to uključuje i promene u hormonima koje se događaju za vreme menopauze.

Kod žena koje su u prošlosti imale problema sa anksioznošću ili depresijom, njihovi simptomi u tom periodu mogu da se pogoršaju.

Izvor: Index.hr