MOĆNE MAHUNARKE

Osim visokog sadržaja proteina, leblebije sadrže i veliku količinu vlakana koje sa proteinima rade na usporavanju probave i obezbeđivanju dugotrajne sitosti.

 

Danas se u skoro svim prodavnicama mogu pronaći leblebije i proizvodi od leblebija poput humusa, a za te sitne i moćne mahunarke nutricionisti kažu da su svestrane, pristupačne i dugotrajne, kao i da su izvrstan izvor važnih mikro i makronutrijenata.

leblebije

„Leblebije su izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana i različitih vitamina i minerala“, kaže dr Maša Dejvis iz klinike „Nomadi Nutrition“, a premda se mogu dodavati u supe i salate, Dejvis preporučuje uživanje u njima što je moguće više sirovom obliku.

Izvrstan su izvor biljnih proteina

Protein je osnovni makronutrijent potreban za sve, od oporavka mišića do hormonske funkcije, tako da su leblebije izvrstan dodatak svakom obroku ili međuobroku: 28,3 grama leblebija sadrži oko tri grama proteina.

Budući da one sadrže skoro sve esencijalne aminokiseline, smatraju se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki.

Bogate su vlaknima

Osim visokog sadržaja proteina, leblebije sadrže i veliku količinu vlakana; oko dva grama vlakana na 28,3 grama.

Proteini i vlakna rade zajedno kako bi usporili probavu i obezbedili dugotrajnu sitost.

BioCapillary oglas 900 px

Imaju nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks (G.I.) meri koliko brzo nakon što ih pojedete određene namirnice prouzrokuju porast šećera u krvi, a s rezultatom 28, leblebije se nalaze prilično nisko na toj lestvici.

Uz svoj visoki sadržaj proteina i vlakana, leblebije su odlične za kontrolu šećera u krvi.

Pomažu u ispunjavaju dnevne potrebe za gvožđem

Jedna šoljica leblebija ima oko 4,7 miligrama gvožđa, 2,1 miligrama vitamina C koji telu pomaže da apsorbuje gvožđe.

Budući da su neke vrste mesa i ribe, uključujući crveno meso i školjke, bogate gvožđem, oni koji su ih izbacili iz svoje ishrane deo mogu nadomestiti sa leblebijama.

Pune su mikronutrijenata korisnih za srce

Osim proteina i vlakana, leblebije nude obilje snažnih vitamina i minerala, uključujući magnezijum, kalijum i selen.

Pokazalo se da kalijum uz mnoge druge funkcije pomaže i u snižavanju krvnog pritiska, a ti minerali su bitni i za smanjenje upale, koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Izvor: Večernji.hr