TELEĆA KOLENICA NA VRTLARSKI NAČIN

Teleća kolenica je ukusni, mesnati deo teleta, koji se može pripremiti na mnoge načine. Predstavljamo vam teleću kolenicu spremljenu na vrtlarski način.

teleća kolenica

Sastojci:

1 teleća kolenica isečena na parčad
1 limun
2 paradajza
maslinovo ulje
400 grama graška iz konzerve
3 jaja
100 grama putera
2 grančice ruzmarina
1 goveđa kocka za supu
2 glavice crnog luka
2-3 kašike parmezana
6-7 ručki celera
3 češnja belog luka
1 kilogram oljuštenih krompira
polovina struka praziluka
4 šargarepe
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Alatkom izdubimo krompire i kuglice stavimo u sud sa vodom da ne potamne. Parčad kolenice posolimo i pobiberimo sa obe strane i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem i 50 grama rastopljenog putera.

U šerpu na šporetu sa 400 mililitara vode stavimo kocku za supu. Dva paradajza isečemo na krupniju parčad i polovinu dodamo u šerpu sa supom.

Parčad kolenice izvadimo iz šerpe i na preostaloj masnoći pržimo sitno isečen crni luk. Dodamo šargarepe isečene na kose krugove, ručke celera isečene na parčad, kuglice krompira i grašak. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Dodamo sadržinu iz šerpe. Sadržinu iz tiganja preručimo u zemljanu posudu za pečenje.

U posudu poređamo parčad kolenice, dodamo preostalu parčad paradajza i posolimo. Beli luk i peršun isečemo i dodamo u posudu. Dodamo preostali puter isečen na parčad. Nanesemo parmezan i grančice ruzmarina. Posudu poklopimo, stavimo u rernu i pečemo 60 minuta na 220 stepeni.

Na jednu stranu činije serviramo povrće iz posude, a na drugu stepenasto poređamo parčad kolenice. Prelijemo sosom iz posude. Dekorišemo grančicama peršuna.

Prijatno!