SKIJANJE TOKOM CELE GODINE

„Trojena“će imati odgovarajuću infrastrukturu za stvaranje zimske atmosfere u srcu pustinje, kako bi Zimske azijske igre 2029. postale globalni događaj bez presedana.

 

Saudijska Arabija će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029. u odmaralištu „Trojena“, koje dizajniraju Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts, u okviru razvoja Neoma.

trojena

Ovo skijalište će imati oko 60 kvadratnih kilometara i trebalo bi da bude završeno 2026. godine kao deo Neoma, regiona koji se razvija u Saudijskoj Arabiji.

Izvršni direktor Neoma Nadhmi al-Nasr veruje da će „Trojena“ imati odgovarajuću infrastrukturu za stvaranje zimske atmosfere u srcu pustinje, kako bi ove Zimske igre postale globalni događaj bez presedana.

Plan je da ovo odmaralište bude prva lokacija u zemlji koja će nuditi skijanje na otvorenom i to tokom čitave godine. Gradi se na oko 50 kilometara od obale Akabskog zaliva u planinskom području koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.500 do 2.600 metara.

Na ovom projektu radi tim arhitekata iz celog sveta, uključujući britanski studio Zaha Hadid Architects, holandski UNStudio, međunarodni studio Aedas, nemački studio LAVA i australijski studio Bureau Proberts.

Glavni plan je dizajnirao studio LAVA, koji je osmislio i projekat u obliku tunela opisan kao „futurističko vertikalno presavijeno selo“.

Pored sela će se nalaziti veštačko slatkovodno jezero koje je dizajnirao Bureau Proberts, dok je Zaha Hadid Architects zadužen za druge elemente dizajna.

Aedas projektuje ski selo, dok će UNStudio kreirati seriju vila na ski stazama.

Najavljeno je da će celokupni projekat sadržati više od 3.600 hotelskih soba i 2.200 domova.

Odmaralište je jedan od 10 regiona koji se razvijaju kao deo Neoma u Saudijskoj Arabiji. Biće povezano sa „The Line“ – mega gradom, koji se gradi kao još jedna važna komponenta razvoja Neoma. „The Line“ će biti neboder visok 500 metara, prekriven ogledalima, projektovan za smeštaj devet miliona ljudi.

Nakon što je predstavljen ove godine, brojni stručnjaci za urbani dizajn izrazili su skepticizam u vezi sa utopijskom vizijom ovog projekta i tvrdnjama o njegovoj održivosti. Ipak, izvršni direktor za urbano planiranje Neoma Tarek Qaddumi veruje da će „The Line“ biti revolucija u trenutnom načinu života.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs