REZULTATI NAUČNE STUDIJE

Od čak 27 različitih osećanja, tuga traje najduže – oko 120 sati, a zatim sledi mržnja koja ljude u proseku „drži“ oko 60 sati.

 

Naučnici su pratili ispitanike u svakodnevnom životu i analizirali intenzitet i prosečno trajanje njihovih emocija, i došli su do zanimljivih podataka.

mržnja tuga

Tuga posle prekida ljubavne veze, smrti bližnjeg ili generalni osećaj tuge ljudi najintenzivnije doživljavaju, a jedan od razloga za to je što tuga traje oko 240 puta duže nego druga osećanja – poput srama, iznenađenja, nervoze ili dosade, pokazala je studija Univerziteta u Levenu u Belgiji.

U ovoj studiji su naučnici pratili ispitanike u svakodnevnom životu i analizirali njihove emocije, intenzitet i njihovo prosečno trajanje.

Od čak 27 različitih osećanja, tuga traje najduže – oko 120 sati. Zatim sledi mržnja koja ljude u proseku „drži“ oko 60 sati, pa radost koja traje oko 35 sati, zaključili su naučnici.

Sledeći su očaj, nada, teskoba, razočaranje i zadovoljstvo koji u proseku traju 24 sata.

Mnoge će iznenaditi da ljubomora može da traje svega 15 sati, olakšanje oko osam sati, entuzijazam oko šest sati, a divljenje i zahvalnost pet sati.

Opuštanje traje 4,3 sata prema istraživanju naučnika, osećaj krivice 3,5 sati, stres tri sata, a ponos 2,6 sati.

Zatim slede ljutnja, dosada, iznenađenje, koji mogu da traju dva sata, nervoza i saosećanje 1,3 sata, poniženje 0,8 sati, strah samo 0,7 sati, a sram i gađenje 0,5 sati.

Izvor: 24sata.hr