ZANIMLJIVA INICIJATIVA

Dok vlade EU još uvek razmišljaju o uvođenju ograničenja cena energenata, u Briselu je udruženje ugostitelja odlučilo da se u restoranima večera u mraku, a i hrana se priprema na poseban način.

 

U Briselu, epicentru EU, udruženje vlasnika restorana je predstavilo kako bi budućnost bez gasa i struje izgledala. Svi su se zapitali kako bi izgledala ne samo večera u mraku, već i celokupno funkcionisanje restorana bez gasa ili struje.

večera u mraku

Tako su u restoranima gostima pripremani specijaliteti na poseban način. Kuvari nisu koristili u pripremi hrane ili pića tradicionalne uređaje, nije bilo rerni, šporeta, nije bilo ni upaljenih sijalica u restoranu, a ipak, hrana je bila vrhunska.

Na meniju je služena, piše TU magazin, hladna hrana, neki specijaliteti su bili tek malo pečeni na ćumuru japanskog roštilja. Hrana je bila servirana na stolovima na kojim su bile upaljene sveće.

Na jelovniku su se našli brioš sa inćunima, porketa i fokača, sve to pripremljeno na šporetu na drva. Tu je i sirova bela tuna, svinjetina na žaru s pasuljem, kao i krem od rikote s džemom od bundeve i pistaćima za desert.

Sve ovo što zvuči kao romantična večera je zapravo ono sa čim bi se gosti mogli suočiti ako računi za energiju nastave da rastu.

Dramatičan porast inflacije u Belgiji, kao i celoj Evropi je jednostavno kriza koja će morati na neki način da se prevaziđe. Briselski šefovi se prilagođavaju, traže nove načine da opstanu, a takav trend će izgleda postati i naša realnost.

Izvor: Politika.rs