KOMPAKTAN ŠVAJCARSKI SET 

Tokom 125 godina trajanja Victorinox džepni noževi su zadržali osnovni oblik i multifunkcionalnost, ali su se broj alata i dimenzije noževa menjale.

 

Kasnih 1880-tih švajcarska armija se suočava sa neobičnim problemom – kako smanjiti broj alatki koje je običan vojnik morao da nosi po džepovima? Rešenje je pronađeno u formi multifunkcionalnog noža, koji je morao da bude preklopni, relativno malih dimenzija i težine. Taj nož je morao da posluži za otvaranje konzervi ali i održavanje tadašnje stadardne puške Švajcarske vojske, marke Šmit –Rubin (Schmidt-Rubin), koja je za sklapanje i rasklapanje zahtevala šrafciger.

victorinox

Model Camper Victorinox jedan od popularnih modela:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/victorinox-nozevi/victorinox-classic/victorinox-camper-crveni-noz/

U Januaru 1891. nož dobija zvaničnu oznaku „model 1890“ i u sebi sadrži sečivo, šrafciger, otvarač za konzerve i malo sečivo za bušenje rupa. Drška mu je bila napravljena od tamne hrastovine, koja je kasnije delimično zamenjena ebonovinom.

U tom trenutku ni jedan Švajcarski proizvođač nije imao kapacitete za proizvodnju takvih noževa, pa je prvih 15.000 noževa proizvela Nemačka kompanija Wester&Co iz Solingena. Situacija se menja sledeće godine, kada Karl Elsener, proizvođač hirurških instrumenata, počinje proizvodnju modela 1890 u Švajcarskoj. Prvih pet godina posluje sa gubitkom jer je Nemački proizvođač mogao da proizvede model 1890 po manjoj ceni, a od bankrota ga spasava unapređeni nož, koji je razvijen 1896 i koji je imao sečiva i alate postavljene na istu oprugu, ali sa obe strane noža. Ovaj nož je patentiran 12. juna 1897. a pored inicijalnih delova modela 1890 imao je i drugo, manje sečivo i vadičep za vinske flaše i reklamiran je pod nazivom „Švajcarski oficirski i sportski nož“.

Iako švajcarska armija nije naručila ovaj model, bio je dovoljno komercijalno uspešan da Elsenerovoj kompaniji povrati finansijsku stabilnost. Elsener 1909. godine počinje da koristi švajcarski grb na svojim noževima i ta oznaka se, sa manjim varijacijama, koristi do danas.

Iste godine, u spomen na svoju preminulu majku, Elsener daje ime svojoj kompaniji Viktorija (Victoria). Kompanija menja ime još jednom, 1921. kada u proizvodnji počinje da se koristi nerđajući čelik (inox steel) i Elsenerov sin menja naziv kompanije u Viktorinoks (Victorinox), kovanicu reči Victoria i inox.

Švajcarska 1908. angažuje još jednog proizvođača džepnih sklopivih noževa, kompaniju Venger (Wenger). Dve kompanije zajedno snabdevaju Švajcarsku armiju noževima do 2005. kada Viktorinoks preuzima Venger koji od tada posluje u njegovom sastavu.

Model Spartan Victorinox jedan od popularnih modela:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/victorinox-nozevi/victorinox-classic/victorinox-crveni-noz-spartan-91-mm/

nož viktorinoks

Tokom 125 godina trajanja Viktorinoks džepni noževi su zadržali osnovni oblik i multifunkcionalnost, ali su se broj alata i dimenzije noževa menjale. Dimenzije zatvorenog noža danas variraju od 58 mm do 111 mm dužine, a debljina noža zavisi od broja alata koji su uključeni. Modeli debljine 91 mm. uključuju i do 15 slojeva sa jednim ili više različitih alata. Venger modeli su nešto dužeg sečiva, kreću se od 65 mm do 130 mm, a noževi debljine 85 mm imaju do 10 slojeva.

Viktorinoks ne proizvodi personalizovane noževe, ali ima vrlo široku ponudu modela, sa raznim kombinacijama alata koji pokrivaju maltene svaku moguću funkciju. Svaki nož ima glavno i jedno ili više pomoćnih sečiva, otvarač za konzerve i boce. Neki modeli uključuju i turpiju-rezač za drvo i metal, makazice, grickalicu za nokte a postoje i modeli sa uključenim upaljačem, led svetlom, USB drajvom itd. Od 2006. Venger, koji posluje u sastavu Viktorinoksa, proizvodi model „Džin“ (The Giant) koji sadrži svaki alat koji je kompanija ikad proizvela. Sa 87 alata i 141 funkcijom, model „Džin“ je od strane Ginisove knjige rekorda priznat kao sklopivi nož sa najviše funkcija. Ovaj model je prvenstveno interesantan kolekcionarima i „Džin“ se prodaje po ceni od oko 800 evra.

Model Huntsman Victorinox jedan od popularnih modela:

https://www.militaryshop.rs/shop/taktika/nozevi/victorinox-nozevi/victorinox-classic/victorinox-huntsman-crveni-noz/

Model „champion“ koji je bio najpoznatiji model kompanije do 1986, kada je na tržište izbacila model „Swiss champ“ je ušao u stalnu postavku dizajna dvadesetog veka Muzeja Moderne umetnosti u Njujorku.

Pored sklopivih nožića Viktorinoks proizvodi i „Sturmgewehr 90“ bajonet za istoimenu pušku švajcarske armije, a od 1989. su ušli u industriju proizvodnje satova, od luksuznih večernjih satova do alpinističkih satova i satova za treking i ronjenje.

U potrazi za ovim interesantnim i funkcionalnim noževima i ostalim proizvodima firme Viktorinoks naišli smo na vrlo široku ponudu modela na portalu www.militaryshop.rs i o njima razgovaramo sa administratorima Lukom i Nemanjom.

nožić viktorinoks

Tražeći džepne sklopive i multifunkcionalne noževe naišli smo na noževe proizvođača Viktorinoks. Ono što nas je iznenadilo je da pored džepnih nožića kod vas možemo videti i Viktorinoks kuhinjske noževe, ljuštilice, oštrače noževa i futrole. Da li su i ti manje poznati proizvodi interesantni našem tržištu?

U pravu ste, kod nas možete pronaći sve bitne modele Viktorinoks džepnih noževa, ali kao što ste i sami primetili i kuhinjske noževe, oštrače, ljuštilice i futrole. Naši kupci cene švajcarski kvalitet proizvoda i oni su samim tim vrlo traženi. Dizajnom i oblikom se izdvaja „Švajcarska kartica“, moderan redizajn švajcarskog sklopivog noža, sa 8 alata i dimenzijama i težinom koja joj omogućava da stane u novčanik.

Koji su, od preko 50 modela koliko smo videli na vašem portalu, posebno traženi?

Svakako kamper, spartan 91 i huntsman. Pored ta tri dosta se traži i „Swiss champ 33“ koga neki od kupaca zbog velikog broja funkcija još zovu i „kutija za alat“. Kuhinjski i profesionalni noževi za kuvare su takođe vrlo traženi zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Iako je nastao kao nož za praktičnu upotrebu u vojsci, a i dalje je obavezni deo opreme svakog vojnika u Švajcarskoj kao i nekim drugim armijama, brend je široko rasprostranjen i poznat na celoj planeti. Ima li nekih neočekivanih mesta gde ga je moguće pronaći?

Da, Viktorinoks noževi su sastavni deo opreme Nasinih astronauta i poznati su slučajevi da je upravo švajcarski nožić pomogao da se reši neki ozbiljan problem na internacionalnoj svemirskoj stanici. Pored astronauta, on je skoro obavezan deo opreme alpinista, mnogo Viktorinoks noževa je bilo na Himalajima, a i polarni istraživači ranog dvadesetog veka su ga vrlo često imali uz sebe. Kao i svi alati i oprema razvijeni za potrebu vojske, gde su spoj kvaliteta i funkcionalnosti najvažniji i kod ovih noževa je lako naći praktičnu i upotrebnu vrednost.

Luka, Nemanja, hvala na ovom kratkom razgovoru.

Nema na čemu bilo nam je zadovoljstvo.

Celokupnu ponudu Victorinoxa pogledajte na linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/nozevi/victorinox-nozevi/