TRODNEVNA RESTRIKCIJA

Vojna dijeta se sprovodi svega tri dana u nedelji, kada se želi smršati na brzinu, zbog nekog izuzetnog razloga pred kojim smo suočeni. Nije preporučljiva na duge staze, već samo da ispuni svoj cilj.

 

Vojna dijeta (Military Diet) popularna je među osobama koje žele da izgube više kilograma u kratkom vremenskom periodu.

vojna dijeta

Reč je o načinu ishrane koji se temelji na malim obrocima osmišljenim da sagore višak masnoće, ubrzaju rad metabolizma i da s njima izgubite do četiri kilograma u svega tri dana.

Ime je dobila jer je reč o strogom i disciplinovanom načinu ishrane, a sadrži namirnice koje se nekad mogu naći u borbenim paketima hrane za vojsku, kao što su krekeri ili konzervirana tunjevina. Ipak, nijedna vojska službeno ne podržava ovakav načine ishrane, a nije poznato ni ko je njen autor.

Gubitak kilograma moguć je jer se svakoga dana unosi do 1000 kalorija, što je znatno niže od proseka koje bi žena trebalo da konzumira čak i ako je na dijeti.

Nijedan nutricionista ne podržava samoinicijativne, brzopotezne i restriktivne dijete koje su temeljene na izrazito niskom kalorijskom unosu kako bi se postigao energetski deficit, bez stručnog vođstva i uvida u zdravstveno stanje osobe. Zato se ovakav način ishrane ne preporučuje osobama lošeg zdravstvenog stanja, jer može dovesti do opšte slabosti, glavobolje, pada pritiska, hipoglikemije… Nikako se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

Dijeta se sprovodi svega tri dana u nedelji. Nakon toga treba napraviti pauzu od četiri dana unutar kojih se preporučuje jesti otprilike 1.500 kalorija u danu, pa vojnu dijetu možete ponoviti ako želite izgubiti još kilograma.

Dakle, ovakav način ishrane ne preporučuje se na duži vremenski period, a osmišljen je kako biste smršali u „hitnim“ slučajevima – kad treba da uskočite u haljinu za neki važan događaj i slično.

PRIMER TRODNEVNOG JELOVNIKA:

PRVI DAN
DORUČAK
pola grejpfruta
1 kriška tosta
2 kašike putera od kikirikija
1 šoljica kafe ili čaja

RUČAK
115 grama tunjevine
1 kriška tosta
1 šoljica kafe ili čaja

VEČERA
85 grama kuvanog mesa po želji
150 grama kuvanih mahuna
pola banane
1 manja jabuka
1 kugla sladoleda od vanile

DRUGI DAN
DORUČAK
1 jaje
1 kriška tosta
pola banane

RUČAK
200 grama svežeg sira
1 tvrdo kuvano jaje
5 malih krekera

VEČERA
2 viršle
175 grama kuvanog brokolija
25 grama šargarepe
pola banane

TREĆI DAN
DORUČAK
5 krekera
1 kriška tvrdog sira (npr. gauda)
1 manja jabuka

RUČAK
1 tvrdo kuvano jaje
1 kriška tosta

VEČERA
230 grama tunjevine
pola banane
1 kugla sladoleda od vanilije

Svakog dana treba popiti barem dve litre obične vode, a kafa i čaj dopušteni su samo ako se konzumiraju bez šećera, mleka ili alternativnih zaslađivača. Ispijanje alkohola u vreme držanja vojne dijete je strogo zabranjeno. Osim toga, preporučuje se da osobe pešače barem 30 minuta dnevno.

Vojna je dijeta tip brzopotezne dijete koja šokira organizam. S njom se u kratkom vremenu mogu izgubiti kilogrami, ali oni će se verovatno vratiti četvrti, peti ili osmi dan. Želite li trajno izgubiti kilograme, treba da počnete da usvajate nove zdrave navike, a najbolje bi bilo da se prethodno konsultujete sa stručnom osobom.

Izvor: Zadovoljna.hr