BOGAT ANTINUTRIJENTOM

Ne postoji ništa što možemo da uradimo kako bi smanjili ovaj neobičan osećaj na zubima nakon jela spanaća.

 

Nema sumnje da je spanać, i zeleno lisnato povrće uopšte, jedna od najzdravijih namirnica koje možemo konzumirati. No, sigurno ste primetili da nakon jela spanaća, na zubima ostaje čudan, kredast osećaj.

osećaj spanaća

Spanać je pun oksalane kiseline, koja između ostalog ostavlja ovaj neobičaj osećaj na zubima nakon konzumacije.

Oksalna kiselina je prirodno prisutna u biljkama, međutim spanać je posebno bogat ovom kiselinom.

Zbog visoke koncentracije oksalne kiseline, ne preporučuje se da se konzumira sa namirnicama koje su izuzetno bogate kalcijumom, jer se ova kiselina smatra antinutrijentom koji smanjuje mogućnost tela da apsorbuje određene nutrijente iz hrane.

Primer kombinacije koju treba izbegavati je spanać i tofu sir, hrana veoma bogata kalcijumom. Spanać, odnosno oksalna kiselina, učiniće kalcijum nesvarljiv za naš stomak, i može dovesti do stvaranja kamena u bubregu.

Nažalost, ne postoji ništa što možemo da uradimo kako bi smanjili ovaj neobičan osećaj na zubima nakon jela spanaća, osim da se naviknemo na njega ili zamenimo spanać drugim lisnatim povrćem poput blitve.

Da li spanać može da ošteti zubnu gleđ?

Iako će kalcijum iz pljuvačke u kombinaciji sa oksalnom kiselinom stvoriti kristale koji se ne rastvaraju u vodi i stvoriti čudan osećaj, ne treba da se brinete da će on oštetiti zubnu gleđ.

Nivoi pH spanaća, posebno kada je kuvan, nemaju mnogo efekta jer su veoma blizu neutralnog. U stvari, oksalna kiselina može pomoći u smanjenju osetljivosti zuba, posebno nakon tretmana poput profesionalnog izbeljivanja zuba.

Koje hrane mogu pomoći remineralizaciji zuba?

Kada smo objasnili zašto se javlja čudan osećaj, i koje namirnice treba izbegavati sa spanaćem, vredelo bi pozabaviti se koje hrane bogate kalcijumom mogu da pomognu kod obnavljanja zubne gleđi i generalno kod prirodne remineralizacije zuba.

Remineralizacija je prirodan proces obnove zuba, koji je veoma spor, ali na koji delimično možemo uticati.

Redovno pranje zuba pastom sa flourom, izbegavanje šećera, i adekvatna hidratacija neki su od uobičajenih preporuka kada je reč o očuvanju i unapređenju zdravlja zuba.

Osim toga, unos hrane bogate kalcijumom, ali i generalno vitaminima i mineralima pomoćiće ovom procesu.

Namirnice bogate kalcijumom

Semenke su izrazito bogate mikronutrijentima. Na primer, čija, mak ili susam su izuzetno bogate kalcijumom, ali i dobrim mastima i proteinima i svakako će pozitivno uticati na oralno zdravlje.

Sir, jogurt i mlečni proizvodi takođe spadaju u red namirnica koje su izuzetno bogate kalcijumom.

Jogurt, posebno grčki tip jogurta preporučuje se pacijentima nakon operacija poput vađenja zuba, ugradnje zubnih implanata ili nadogradnje zubne kosti, kada se pacijent mora pridržavati ishrane koja je mekana i ne zahteva žvakanje.

spanać tanjir

Određene ribe, kao što su losos i sardine sadrže dobru količinu ovog minerala važnog za naše zube.

Mahunarke, poput različitih vrsta pasulja, sočiva ili ranije pomenuti tofu odličan su izvor kalcijuma, dostupan osobama na biljnoj ishrani, vegetarijancima i veganima.

Osim ovih celovitih namirnica, veliki broj proizvoda danas je obogaćen vitaminima i mineralima. Neki od proizvoda koji se mogu naći i u verziji obogaćenoj kalcijumom su biljna mleka, žitarice i pahuljice, hlebovi i ostali pekarski proizvodi i biskviti.