THE RINGS OF POWER

Epska serija Prstenovi moći (The Rings of Power) koju je napravio Amazon nastavlja bajku iz trilogije filmova Gospodar prstenova

Potrošili su na snimanje serije milijardu dolara. To je trebala da bude nikada vidjeni spektakl, zadnje dostignuće zapadne civilizacije i tehnologije.

I napravljen je nevidjen, epski fail (promašaj) 🙁

Zašto je serija Prstenovi moći Rings of power promašaj sezone amazona

Već sada, u startu, na IMBD-u ova serija ima ocenu svega 6,9 poena, što je čitavih 2 poena manje nego što je ima originalni film LOTR (Gospodar prstenova).

A sada seriju Prstenovi moći upravo ocenjuju najzagriženiji fanovi koji su jedva dočekali da je vide, i od kojih očekujete samo maksimalne ocene, pa kada oni nisu izdašni u visokim ocenama, sva je prilika da će ocena padati još niže u godinama koje dolaze.

I ja bih je ocenio sa nekom solidnom 7,5 ocenom, ako ćemo pošteno. Vrlo dobro ali daleko od odličnog.

A razlog za tako osrednju ocenu je jednostavan – casting je očajan do užasan.

Casting ili podela uloga, koji će glumac koji lik da glumi, u ovom serijalu je nikakav, glumci nose likove koji im ne pristaju, i toliko je sve izmešano koloristično, rasno, vizuelno, da su svi narodi prikazani u seriji isti medjusobno.

To je ta budalaština od Wok kulture i agende poništavanja da u svim filmovima moraju svi rasni i gender tipovi da glume u svim varijantama, ne bi li se „oprala savest“ zbog ranijih rasnih sukoba.

Gnušam se te gluposti jer postoje primeri gde se snimi odličan zabavni herojski spektakl film „Crni panter (Black panther)“ u kome maltene glume samo crnci, pravi all black movie, i takav film sa zadovoljstvom gledaju svi jer je odlično uradjen i konzistentan, nikome ne smeta dominacija crnih glumaca.

Nikome nije smetala ni potpuna dominacija belih glumaca u originalnim LOTR filmovima Pitera Džeksona, ali je to sada po holivudskim standardima nedopustivo i maltene zabranjeno.

Zato je ova serija stradala. I malo ko će je iznova gledati u godinama koje dolaze kao što se to i dan danas radi sa Gospodarom prstenova.

A ŠTA TU NE VALJA?

Ne valja to što se narodi u seriji više ne razaznaju, svi su isti, samo su drugačije obučeni. Medju njima više nema jasnih razlika. Ljudi se ne razlikuju od vilenjaka ili drugih naroda. Priča je urušena u potpunosti jer se glavni elementi priče o narodima koji su protagonisti priče više ne razaznaju. Ne postoje više različita bića već samo različito oblačenje i neki plemenski okvir, što uopšte nije u duhu Tokinovih romana.

Na primer, nevidjen fail je kako su prikazani vilenjaci u seriji Prstenovi moći. Da ne prepričavam i da ne spojlujem, sve ćete sami videti, ali od onih magičnih sexy zgodnih bića i vila iz Džeksonove trilogije dobili smo neka degenerisana lica grubih crta, kratke kose i običnog i bljutavog temperamenta. Vilenjaci ne liče na sebe, liče na stare rimljane.

A glavna junakinja, vilenjak, toliko vuče na američku isfrustriranu i nafuranu stariju tinejdžerku u stalnoj pobuni protiv roditelja, da sećanje koje imate na očaravajuće i tanane vilenjakinje koje su glumile senzualne Liv Tajler i Kejt Blanšet nikako ne možete da povežete sa ovim što gledate danas.

Da ne govorim o crnom vilenjaku ratniku koji je kratko ošišan, crnac melez i odmah vidite njegovu sličnost sa američkim vojnikom marincem a ne sa vilenjakom.

I drugi likovi su toliko „amerikanizovali“ film svojim licima, glumom i pojavom da to boli. Ovo je Coca Cola serija koja povlači likove iz njihovih reklama a ne epska bajka u kojoj se jasno razaznaje ko je ko.

A tek patuljci. Žena princa patuljka crnkinja, i to tipična debela crnkinja izašla iz komedija B produkcije, ajme meni, hajde da samo još to pomenem.

Crnkinja patuljak, vilenjak crnac, seljanka lider sa napumpanim usnama i sinom inuitom, otac beo a ćerka crnkinja, majka belkinja a sin melez, sestra tipična belkinja iz američke provincije a brat joj maltene domorodac sa Havaja, u svakom narodu imate svuda isto prisutne kineze, crnce, meleze (obratite pažnju na taj detalj jer taj melting pot sve trpa u isti koš) itd …

Ježim se da nabrajam dalje budalaste podele uloga.

A zašto je to važno?

Bitno je zato što se kroz glumce iskazuje karakter nekog lika i što se ubedljivost i postojanost priče vidi kroz detalje.

U originalnim filmovima reditelj Piter Džekson se strogo držao podele uloga, vilenjaci su bili svi isti i delovali isto, isto tako patuljci, a posebno hobiti, i u glavi vam je sve bilo jasno i svi su oni svojom pojavom opisivali i duh njihovog naroda.

Uz to, Džekson je napravio fantastičan kasting i u njegovim LOTR filmovima svaki glumac je izneo lik briljantno (priznajem, nije mu to uspevalo tako dobro u nekim drugim njegovim filmovima, setite se King Konga), sve je nekako bilo na svom mestu, uloge su bile jasne i postojala su razgraničenja.

I ono što je najbitnije, glumci su delovali kao da su iz te knjige izašli po kojoj su filmovi snimljeni, kao i da su u tom dobu rodjeni.

A u ovoj seriji, kao što rekoh, pola glumaca kao da je iz američkog koledža uletelo na snimanje. Njihove face su tako kokakolične.

Tako se očajnim kastingom upropastio duh originalne epske trilogije i bajkovitost.

A IMA LI NEŠTO DOBRO?

Ima. Scenografija je odlična, raskošna, kao i kostimi, digitalni efekti su na momente fantastični, razgovori su dobri, doduše scenario je grubi copy paste originala jer ponavlja isti siže priče ali je negde ukorenjen i sadržajan, režija je dobra, gluma je solidna (trude se glumci iako im uloge ne pristaju).

Gledljivo je to i vizuelno dopadljivo, mnogima će se dopasti i dobro će se zabaviti. Ko voli epske priče dobiće epsku fantastiku u solidnom izdanju, bajka na steroidima.

Meni je lično već nakon druge epizode Prstenova moći postalo jasno kuda sve to ide, te kako nisam nigde prepoznao onaj fini duh bajke iz originalnih filmova, sa dobrom dozom dosade gledam serijal. Ali stvarno mi je dosadno, jer je površnost očigledna u odnosu na original.

Tek sada, nakon 20 godina od kada su Gospodari prstenova snimljeni, može da se vidi koliko su to dobro uradjeni filmovi, koliko je to sve konzistentno izvedeno. Ni posle dve decenije nema ko da prevazidje majstor Džeksona a dato im je 5 x više novca da urade šta žele.

Medjutim ima nešto u sadašnjoj seriji što mi se jako dopalo. Najbolje od svega što je u njoj vidjeno je naslovna špica za seriju Prstenovi moći. Vrhunska ideja!
Odmah sam prepoznao o čemu se radi i oduševio se kako su izabrali jednostavno i jeftino rešenje da naprave moćnu naslovnicu sa prostim instrumentom.

Ko ne zna kako su to napravili, neka pogleda donji YT snimak, primena popularne nauke je u pitanju.

P.S. Neka mi oproste obožavaoci LOTR trilogije koji su oduševljeni ovom serijom, a ja je kudim, negde nam se vozovi razilaze, izgleda da smo u različitim vremenskim i vrednosnim zonama.

Zlatko Šćepanović