NE SAMO IZRAZ SREĆE

Tri su moguća razloga zbog kojih psi toliko vole da se valjaju po travi, čak i kada izađu sveže okupani i čisti.

 

O razlozima zbog kojih psi vole da se valjaju po travi više je otkrio dr Majls Benski, biheviorista za pse.

psi valjaju

Njuh psa je neverovatan. Ljudi imaju šest miliona mirisnih receptora, psi do 300 miliona. To je glavni razlog zašto su odlični u poslovima otkrivanja uzroka požara, potrage i spasavanja, otkrivanja bolesti i još mnogo toga. I to je razlog zbog kojeg često vidite pse kako se valjaju u travi.

– Valjanje u travi zavisi od niza faktora, ali verovatno se radi o komunikaciji mirisom. U našoj okolini postoji mnogo mirisa koje ne osećamo, ali psi da i njima komuniciraju – objašnjava dr Benski.

Psi valjanjem u travi mogu da prikriju svoj miris kako bi se lakše prikrali plenu, mogu da označe prostor i tako daju do znanja drugim psima da je reč o „njihovom prostoru“ ili da jednostavno „vode svoj dnevnik“, odnosno drugim psima daju do znanja gde su bili i šta su pronašli.

Drugi mogući razlog je da se pas valjanjem u travi isteže. Kao i kod ljudi, istezanje stvara dobar osećaj nakon prijatne duge šetnje ili dremanja. Valjanje po travi psima pomaže da opuste zglobove, uklone otpalu dlaku i pojačaju cirkulaciju.

– Kada su psi srećni, njihovo ponašanje je opušteno i preterano. Na primer, kada se igraju s drugim psima skaču i kotrljaju se. Isto važi i za valjanje u travi – kaže Benski.

I zato, valjanje u travi je uopšteno prirodno ponašanje i ne morate psa u tome da sprečavate, ali možete da ga naučite da se ne baca na smrdljive stvari. Samo upamtite da mirisi mogu biti vrlo primamljivi psima, pa će biti potrebno vreme, trud i strpljenje da preusmerite takvo pseće ponašanje uz podsticajne nagrade, savetuje dr Benski.

Međutim, ako vam se čini da se pas upornim valjanjem pokušava počešati, konzultirajte se s veterinarom kako biste provjerili je li pas alergičan na nešto u svojoj hrani ili okolišu i doznali kako to ublažiti.

Izvor: 24sedam.rs