ITALIJANI GRADE

Nakon uspeha svog revolucionarnog projekta Bosco Verticale, Stefano Boeri Architetti pravi veliki korak u popularizaciji trenda prekrivanja zgrada drvećem.

 

Novim projektom studio se vraća takozvanoj temi „vertikalne šume“ i ovo je zgrada prekrivena zelenilom koja se može pohvaliti karakteristikama održivosti i apsorpcijom značajne količine ugljen-dioksida (CO2).

zgrada

Projekat nazvan Bosconavigli nastaje u saradnji sa Arassociati, Milano 5.0 i dizajnerom pejzaža AG&P Greenscape. On je deo razvoja milanske rečne obale na kojoj je predviđen linijski park, a predvodiće ga Carlo Ratti Associati.

Bosconavigli će imati stepenastu formu u obliku slova L, uokviriće dvorište i stari brest. Ova neobična zgrada će imati oko 8.000 kvadratnih metara i oko 90 stambenih jedinica, koje su dizajnirane tako da maksimalno iskoriste prirodno svetlo. U prizemlju su planirani javni objekti, uključujući restoran, bazen, teretanu i saunu.

Spoljašnjost će krasiti obilno zelenilo, uključujući nekoliko visećih vrtova, koji će se sastojati od preko 170 stabala, 8.000 žbunova i 60 različitih biljnih vrsta. Autori veruju da će zelenilo apsorbovati oko 23.000kg CO2 godišnje, mada nisu uračunali koliko će CO2 biti emitovano tokom izgradnje zgrade.

Stefano Boeri Architetti navodi da će ova zgrada biti održivi živi organizam jer je vegetativni sistem dizajniran da filtrira fine mikročestice prašine i smanji zagađenje uz istovremeno smanjenje potrošnje energije zahvaljujući toplotnoj inerciji vegetacije koja garantuje zaštitu od sunčevih zraka uz apsorpciju CO2.

Ističu da će hiljade biljaka koje će pokrivati zgradu delovati kao bedem biodiverziteta i menjaće boju i profile zgrade kako se godišnja doba menjaju.

Uz svo ovo zelenilo i maksimalno korišćenje dnevne svetlosti, zgrada će imati i solarne panele, kao i sistem za sakupljanje kišnice kojom će se zalivati biljke.

Za što veće iskorišćenje obnovljivih izvora energije, Bosconavigli će imati i geotermalni sistem grejanja i hlađenja.

Očekuje se da će izgradnja biti završena 2025. godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs