UŠTEDA PRI KUPOVINI

Možda zvuči neobično, ali kupovina nekretnine kojoj je potrebno dodatno sređivanje može da vam uštedi dosta novca.

 

Činjenica da cene stanova u Srbiji i dalje rastu u prvi plan donosi temu štednje. Kako pronaći stan po svojoj meri a u isto vreme se sačuvati od nepotrebnih troškova ili preplaćivanja stana?

nekretnine

Postoje brojne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete nekretninu, a mi smo se potrudili da u ovom tekstu predstavimo one najvažnije kako ne biste ponovili neke od grešaka koje se najčešće prave.

Dobro istražite

Pre nego što krenete u kupovinu dobro istražite područje i tip nekretnina koji vas interesuju. Kada odete na internet i ukucate “prodaja stanova u Novom Sadu” dobićete pregršt rezultata koji na prvu loptu mogu biti zbunjujući.

Stanovi iste kvadrature na istoj lokaciji će imati velike razlike u ceni, kuće u staroj gradnji će koštati više nego nove i slične stvari. Ne dajte se lako zbuniti i pažljivo posvetite vreme svakom oglasu koji ispunjava vaše minimalne uslove i sačuvajte ga.

Kada ste recimo prelistali sve oglase za nekretnine u delu grada za koji ste zainteresovani i izdvojili one najzanimljivije, drugi korak je da ih strpljivo pogledate jedne pored drugih i uporedite. Na taj način uspećete da pronađete ono što je za vas najbolja ponuda, tj. najbolji odnos cene i kvaliteta u tom trenutku.

Mnogi ljudi lako odustanu od samostalnog istraživanja kada na internetu vide dva ili tri oglasa koja imaju veliku cenu, ne znajući da se zapravo luksuzni stanovi najčešće najviše oglašavaju i da će one nekretnine sa boljom cenom naći uz pomoć detaljne pretrage.

Izaberite nekretninu kojoj je potrebno sređivanje

Možda zvuči neobično, ali kupovina nekretnine kojoj je potrebno dodatno sređivanje može da vam uštedi dosta novca. Kada prodavac stana ili kuće renovira istu za recimo nekoliko hiljada evra, on može podići cenu toj nekretnini i za više od deset hiljada evra.

Baš iz tog razloga, budite obazrivi kada gledate oglase ili posećujete potencijalne stanove za kupovinu. Nisu svi oni kojima je potrebno renoviranje kompletno zapušteni, i ako imate pažljivo oko (ili znate nekoga ko ima) možete uočiti one koji će sa blagim dodirom ponovo zasijati i postati pravi dom.

Malo vremena i rada sa osnovnim građevinskim materijalima će učiniti da na kraju svoj stan mnogo manje platite.

Ako uzimate kredit obavezno obiđite više banaka

Niske kamatne stope koje trenutno postoje u dosta banaka omogućavaju mnogima da uzmu stambeni kredit, ali nemojte se zaletati sa prvim rešenjem na koje naiđete. I u slučaju da imate novac za učešće i u slučaju da vam kredit treba za pun iznos, obiđite sve banke i raspitajte se kakve uslove nude.

Dodatno potrebno je razmisliti da li vam najviše odgovara fiksna, varijabilna ili mešovita kamatna stopa. O ovome se posavetujte sa bankarom ili prijateljima za koje znate da su upućeni u temu. Odabir najpovoljnije ponude će vam uštedeti novac na duge staze, tačnije tokom cele dužine isplate kredita, tako da je ne treba naglo donositi.

Povraćaj PDV

Pravo na povraćaj PDV pri kupovini prvog stana ima svako ko od 1. jula 2006. godine nije kupio niti bio suvlasnik nijedne nekretnine. Ako vi imate nekretninu na sebi, a vaš partner nema, najbolje bi bilo da tu nekretninu kupite na partnerovo ime.

PDV koji vam se može vratiti iznosi 10% vrednosti nekretnine i morate biti državljanin Republike Srbije da biste ga dobili. Kao kupac prvog stana imaćete pravo na povraćaj PDV-a za površinu do 40 kvadrata a svaki ukućanin koji živi sa vama na 15 dodatnih kvadrata.

To znači da ako vi i partner kupite stan od 80 kvadrata, dobijate povrat poreza za 55 kvadrata (40+15) a za preostalih 25 kvadrata plaćate porez. Kada se uzmu u cenu današnje cene nekretnina ovi iznosi nisu nimalo mali i mogu doneti uštedu od nekoliko hiljada evra.

Iako cene vrtoglavo rastu, videli ste da postoje načini na koje možete uštedeti novac kada odlučite da nađete svoj novi dom. Pažljivim istraživanjem tržišta, manjim popravkama i renoviranjem, odabirom dobrog kredita i na kraju povraćajem PDV možete sebe poštedeti nemalih troškova.

Mi vas ohrabrujemo da istražite i druge načine za uštedu novca jer svakako nisu svi mogli da stanu u naš današnji tekst.