IZVANREDNA SPOSOBNOST

Bakterije lepre (gube) možda kriju tajnu sigurnog popravljanja i regeneracije tela, kažu istraživači sa Univerziteta u Edinburgu.

 

Eksperimenti na životinjama otkrili su izvanrednu sposobnost bakterije lepre da skoro udvostruči veličinu jetre stimulišući zdrav rast. Ali, utvrđivanje načina na koji to rade moglo bi da dovede do novih terapija koje prkose starenju organa, kažu naučnici.

bakterije lepre

„Biološka alhemija“

Lepra prouzrokuje invaliditet kada inficira nerve, kožu i oči, a kroz istoriju zaraženi su se izbegavali.

Ali, bakterija koja je prouzrokuje, Mycobacterium leprae, ima druga, neobična svojstva, uključujući sposobnost izvođenja „biološke alhemije“, pretvaranja jedne vrste telesnog tkiva u drugu, što fascinira naučnike.

Zbog toga su se istraživači okrenuli jednoj drugoj vrsti na kojoj bi to istražili – armadilo ili pasanci, vrsta oklopne životinje.

Eksperimenti, koji su izvedeni u SAD, pokazali su da infekcija dolazi do jetre oklopnih životinja, gde vrši kontrolisanu „otmicu“ organa kako bi ga reprogramirala za sopstvenu svrhu.

„Bilo je to potpuno neočekivano“, rekla je profesorka Anura Rambukana iz centra za regenerativnu medicinu Univerziteta u Edinburgu.

Rezultati, objavljeni u Cell Reports Medicine, pokazali su da se jetra gotovo udvostručila.

Može se reći da se očekivalo ​​da je takva izraslina sumnjiva ili čak kancerogena, ali detaljna analiza je pokazala da je zdrava i funkcionalna, zajedno sa uobičajenim nizom krvnih sudova i žučnih kanala.

„To je pomalo neverovatno“, rekla je profesorka Rambukana i zapitala se kao to zapravo rade kada ne postoji ćelijska terapija koja to može da učini.

Brzo povećanje

Potpuno odrasle ćelije jetre su metaboličke elektrane sa stotinama zadataka u telu, ali bakterije ih vraćaju u fazu u kojoj mogu brzo da se povećaju u broju pre nego što ponovno postanu zrele i pređu u odraslu dob.

Ispitivanje aktivnosti različitih delova ćelijske DNK otkrilo je sliku sličniju onoj mnogo mlađe životinje ili čak fetusa, dok se jetra još uvek formira.

BioLiver kapi za jetru

Prirodan proces

Precizni detalji o tome kako se sve to događa ostaju nedokučivi.

Istraživanje koje je dobilo Nobelovu nagradu pokazalo je da je moguće nasilno okrenuti sat sve do tačke u kojoj ćelije ponovno steknu sposobnost da postanu bilo koja druga vrsta ćelija u telu, ali to nosi rizik da postanu kancerogene.

„Bakterije lepre koriste alternativne puteve“, rekla Rambukana i dodala da je to sigurniji način i potrebno im je više vremena da to učine, i da je u pitanju prirodan proces.

Obečavajući rezultati

Naučnici se nadaju da se pristup može iskoristiti za popravku jetre ljudi koje čeka transplantacija ili čak za poništavanje nekih oštećenja prouzrokovanih starenjem u drugim delovima tela.

„San je koristiti istu bakterijsku strategiju, upotrijebiti domišljatost bakterija za stvaranje novih lekova za regeneraciju i popravku“, rekla je ona.

Profesorka je dodala i to da ako se to može iskoristiti, trebalo bi da postoći mogućnost da se taj mehanizam pretvori u injekcije koje pacijenti treba da prime svaka tri meseca, na primer.

Međutim, sve ove ideje ostaju neproverene.

Dr Darius Vajder sa Univerziteta u Ridingu rekao je da bi ovi rezultati mogli da otvore put za nove terapijske pristupe lečenju bolesti jetre kao što je ciroza.

Međutim, budući da je istraživanje sprovedeno korišćenjem pomenutih oklopnih životinja kao modela, nije jasno da li se mogu, i kako, ovi obećavajući rezultati preneti na biologiju ljudske jetre.

„Budući da su bakterije korišćene u ovoj studiji uzročnici bolesti, pre kliničkog koršćenja bilo bi potrebno značajno usavršavanje metoda“, rekao je dr Vajder.

Izvor: N1