RAZLOG JE VRTOGLAVICA

Nakon što su obožavaoci čuvenog kantautora uporedili potpise u knjigama i na umetničkim delima i otkrili da su potpuno isti, Bob Dilan priznao da je koristio uređaj i da se nije lično potpisivao.

 

Američki nobelovac i oskarovac Bob Dilan, koji se izuzetno retko obraća javnosti, izdao je saopštenje da bi se izvinio zbog svoje „greške u proceni“.

dilan

Muzičar se našao usred skandala zbog upotrebe mašine za potpisivanje specijalnih primeraka njegove nove knjige koja je reklamirana kao „ručno potpisana“.

Knjiga The Philosophy of Modern Song sadrži komentare legendarnog kantautora o numerama drugih izvođača i objavljena je početkom novembra u ograničenoj seriji od 900 „ručno potpisanih“ primeraka, prodatih po ceni od 599 dolara.

Uz sve primerke kupci su dobili potvrdu o autentičnosti od izdavačke kuće „Simon & Schuster“.

Kako su kupci počeli da dobijaju svoje primerke, mnogi su delili fotografije svojih knjiga na društvenim mrežama i brzo su shvatili da su potpisi identični.

U saopštenju, osamdesetjednogodišnji muzičar navodi da su sva njegova dela „tokom godina“ bila ručno potpisana.

„Međutim, 2019. godine imao sam težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije. Potrebna je petočlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom da bi omogućila ove sesije potpisivanja, a nismo mogli da pronađemo siguran i izvodljiv način da završimo ono što je trebalo da uradim dok je virus besneo“, objašnjava Dilan.

„Dakle, tokom pandemije bilo je nemoguće bilo šta potpisati i vrtoglavica nije pomogla. Pošto su se nazirali ugovorni rokovi, sugerisana mi je ideja da koristim automatsku olovku, uz uveravanje da se to sve vreme radi u umetničkom i književnom svetu. Korišćenje mašine je bila greška u proceni i želim odmah da je ispravim. Sa kućom ‘Simon & Schuster’ i mojim partnerima iz galerije trudim se da uradim upravo to“, navodi kantautor.

Izdavačka kuća „Simon & Schuster“ izvinjava se zbog prošlonedeljne kontroverze i nudi da vrati novac svim nezadovoljnim kupcima.

Valjanost Dilanovih potpisa na njegovim delima, od kojih se mnoga trenutno prodaju za više od 12.000 funti (13.850 evra) takođe je dovedena u pitanje.

Kuća „Castle Fine Art“, koja trguje umetničkim delima u Ujedinjenom Kraljevstvu, među kojima su Dilanova likovna dela, saopštila je da su bili „potpuno nesvesni upotrebe auto-olovke“ i otkrili su da su samo dve serije otisaka – obe objavljene ove godine – bile potpisane automatskom olovkom umesto ručno.

„Možemo da potvrdimo da je sva druga izdanja, koja su prethodila ovim izdanjima, pojedinačno svojeručno potpisao Bob Dilan“, navodi se u saopštenju „Castle Fine Art“-a.

I ova kuća nudi da kupcima vrati novac, ali pod uslovom da vrate svoje sertifikate o autentičnosti.

Izvor: RTS