VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Veganska ishrana postaje sve popularnija tokom godina. Međutim, ekstremne veganske dijete mogu da naprave više štete nego koristi, smatraju stručnjaci.

 

Sve veći broj dokaza pokazuje da ishrana zasnovana na biljkama može da ima mnogo koristi za zdravlje, i da je povezana sa nižim rizikom od srčanih bolesti uz smanjenu telesnu težinu i nivo holesterola.

veganske dijete

Međutim, neki ljudi praktikuju ekstremnu vegansku ishranu, birajući samo da jedu sirovu biljnu hranu koja se može konzumirati bez kuvanja. Neke takođe isključuju hranu koja je promenjena iz svog prirodnog oblika ili prerađena, kao što je zobeno ili bademovo mleko.

Zagovornici ove dijete tvrde da kuvanje prouzrokuje da sastojci izgube neke od svojih važnih hranljivih materija i enzima. Konzumacijom sirove biljne hrane, oni veruju da će dijeta poboljšati nivoe energije, sprečiti, pa čak i preokrenuti, bolesti i poboljšati opšte zdravlje.

Ali istraživanja ukazuje da sirova veganska ishrana, ako se praktikuje duže vreme, može da prouzrokuje više štete nego koristi.

Možda ćete propustiti važne hranljive materije

Kako pokazuje Istraživanja neka sirova hrana može da bude zdravija od kuvane. Na primer, kuvanjem prokelj i crveni kupus gube čak 22 odsto sadržaja tiamina. Ovo je oblik vitamina B1 koji održava nervni sistem zdravim.

Iako neko povrće može da izgubi hranljive materije tokom kuvanja, drugo ima veći sadržaj hranljivih materija kada se kuva. To je zato što su neki hranljivi sastojci vezani unutar ćelijskih zidova povrća. Kuvanje razbija ćelijske zidove, omogućavajući hranljivim materijama da se oslobode i lakše apsorbuju u telu.

Na primer, kada se spanać kuva, telu postaje lakše da apsorbuje kalcijum koji sadrži. Istraživanje je takođe otkrilo da dok kuvanje paradajza smanjuje sadržaj vitamina C za 28 odsto, ono povećava sadržaj likopena za više od 50 odsto.

Likopen je povezan sa manjim rizikom od niza hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, karcinom i bolesti srca. Špargle, pečurke, šargarepa, brokoli, kelj i karfiol su drugi primeri povrća koje ima više hranljivih materija kada se kuva.

Kuvano povrće takođe može da snabdeva telo sa više antioksidanata. To su molekuli koji mogu da se bore protiv vrste štetnih molekula poznatih kao slobodni radikali, koji mogu da oštete ćelije i vremenom dovedu do bolesti.

Neko povrće, uključujući špargle, pečurke, spanać, paradajz i brokoli, sadrži veće nivoe antioksidansa beta-karotena, koji telo pretvara u vitamin A, luteina i likopena kada je kuvano nego sirovo.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Nedostatak vitamina i minerala

Sirovoj veganskoj ishrani verovatno nedostaju mnogi važni vitamini i minerali, vitamini B12 i D, selen, cink, gvožđe i dve vrste omega-3 masnih kiselina. To je zato što su mnoge namirnice koje sadrže visoke nivoe ovih vitamina i minerala zapravo životinjskog porekla, kao što su meso i jaja.

Svi ovi vitamini imaju ključnu ulogu u strukturi, razvoju i proizvodnji moždanih i nervnih ćelija, uz podršku zdravom imunološkom sistemu.

Posebno zabrinjava nivo vitamina B12. Studija na ljudima koji su sledili strogu ishranu sirovom hranom pokazala je da 38 odsto učesnika ima nedostatak vitamina B12.

Ovo je zabrinjavajuće, posebno imajući u vidu da je nedostatak vitamina B12 povezan sa nizom problema, uključujući žuticu, čireve u ustima, probleme sa vidom, depresiju i druge promene raspoloženja.

Ista studija je takođe otkrila da je stroga, sirova veganska ishrana povećala nivoe homocisteina (aminokiseline razložene vitaminom B12) zbog nedostatka vitamina B12. Ovo je zabrinjavajuće jer povećani nivoi homocisteina mogu potencijalno da povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Gubitak menstruacije

Ako se ne planira pravilno, sirova veganska ishrana može da dvede do nenamernog gubitka težine ako ne unosite količinu kalorija koja je potrebna vašem telu da funkcioniše. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene.

Istraživači su otkrili da je 30 odsto žena mlađih od 45 godina, koje su praktikovale ishranu sirovom hranom duže od tri godine, imalo delimičnu do potpunu amenoreju, odnosno odsustvo menstruacije. Ovo se verovatno događa zbog gubitka težine izazvanog sirovom veganskom ishranom.

Amenoreja može da izazove niz problema, uključujući neplodnost, kao i smanjenu mineralnu gustinu kostiju i osteoporozu. Druge studije su takođe pokazale da su mlade žene koje unose 22-42 odsto manje kalorija nego što je potrebno, bile izložene većem riziku od suzbijanja reproduktivne funkcije.

„Praktikovanje biljne ishrane može da ima mnogo koristi za zdravlje, međutim, sirova veganska ishrana može potencijalno da odvede stvari predaleko i može da dovede do još većih rizika ako se ne prati pažljivo“, kaže Laura Braun predavač sa „Teesside University“.

Ona dodaje da ako planirate da se držite sirove veganske ishrane, važno je da pažljivo planirate kako biste bili sigurni da konzumirate sve hranljive materije koje su vam potrebne za optimalno zdravlje, u potrebnim količinama.

„Takođe ne bih preporučila ovakav način ishrane na duži vremenski period zbog mnogih rizika koje može da ima po zdravlje“, kaže Braun.

Izvor: N1