EVO REŠENJA!

Meštani niškog sela Donje Vlase postupili su u skladu sa ovdašnjim običajem da se problemi koji ne mogu da se reše guraju pod tepih.

 

Oni su stare zastore za podove iskoristili da njima prekriju većinu rupa na lokalnom putu. Tako su svojim vozilima obezbedili koliko-toliko sigurniji prolaz, naročito na delu druma kojim se uzbrdo stiže u Donje Vlase.

donje vlase

Žitelji ovog sela na samo nekoliko kilometara od centra Niša već dugo muče muku s lokalnim putem koji prolazi kroz centar naselja. Najmanje dva puta godišnje, i to najčešće sami, popravljali su ga nasipanjem zemlje, sitnog kamenja ili peska.

Sve dok se ove jeseni nisu dosetili da problemu pristupe na „inovativan” način. Kako kažu, prostirke su zaista ublažile truckanje i stradanje amortizera, a tepisi ujedno čuvaju asfalt od daljeg propadanja. I još dodaju, ne bez doze crnog humora, da je njihov metod ekološki prihvatljiv…

Godinama je, ispričali su, zbog neadekvatnog održavanja, glavna ulica u Donjem Vlasu prepuna udarnih rupa, a isto je i na putu kojim su povezani s drugim naseljima, seoskim grobljem i šumama.

Posle neuspešnih pokušaja da skrenu pažnju nadležnim službama i organima na loše stanje seoskih puteva, dogovorili su se da stvar uzmu u svoje ruke. I dalje sve rupe nasipaju, a onda preko njih postavljaju tepihe da voda posle obilnijih kiša ne bi spirala pesak i šljunak u kanal pored saobraćajnice. Posebno je zadovoljavajući učinak prostirki preko rupa na velikoj uzbrdici pre ulaska u selo ne samo za prolaz putničkih vozila već i traktora i drugih poljoprivrednih mašina.

Svoju akciju u šali su nazvali „Gurni rupu pod tepih”. Obišli su sve seoske kuće i iz ostava, podruma i pomoćnih zgrada pokupili ne baš mali broj starih tepiha umotanih u rolne. Umesto da završe na đubrištu, isluženi zastori za podove dobili su novu, korisnu namenu. Em olakšavaju promet motornih vozila, em kao svojevrsna „umetnička instalacija” opominju na loše stanje seoskih puteva i njihovo neadekvatno održavanje.

Izvor: Politika.rs