KAPRI TORTA

Ako kažemo „kapri torta“, prva asocijacija nam je ukusni sladoled od vanile i jagode. Ova torta, ipak, sadrži višnje i za razliku od sladoleda može se jesti tokom cele godine.

kapri torta

Sadržaj:

ZA PATIŠPANJ:
9 belanaca
18 kašika šećera
1 kašika brašna
100 grama mlevenih oraha
pola kesice praška za pecivo
ZA PRVI FIL:
300 grama šećera
pola šolje vode
500 grama zamrznutih višnji bez semenki
2 kesice praška za puding od jagode ili maline
9 kašika vode
1 kesica želatina
ZA DRUGI FIL:
9 žumanaca
250 grama šećera
6 kašika brašna
500 mililitara mleka
250 grama putera
ZA ČOKOLADNI PRELIV:
100 grama čokolade za kuvanje
30 grama putera
ZA UKRAŠAVANJE:
2 kesice praška za šlag
250 mililitara mleka

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što mikserom mutimo belanca i 18 kašika šećera. Nastavimo da mutimo kašikom, dodajući brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Sjedinimo sastojke i testo prespemo u nauljen kalup. Pečemo 20 minuta na 170 stepeni.

Pripremamo prvi fil tako što u šerpu na šporetu sa 300 grama šećera dodamo vodu. Odmrznute višnje sitno iseckamo, pa dodamo u šerbet. U sud sa praškom za puding dodamo 9 kašika vode i želatin. Promešamo. Razmekšalu smesu dodamo u šerpu sa šerbetom i višnjama. Kuvamo dok ne dobije potrebnu gustinu. Ovako dobijenu smesu nanesemo na patišpanj i ostavimo da se ohladi.

Drugi fil pripremamo tako što mikserom mutimo žumanca i 125 grama šećera. Uz neprekidno mućenje dodamo malo mleka i 6 kašika brašna. Preostalo mleko zagrejemo. Dodamo 125 grama šećera i krem od žumanaca. Mešamo za vreme kuvanja. Ostavimo da se ohladi. Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo 250 grama putera. Tortu premažemo prvim, pa drugim filom.

Pripremamo čokoladni preliv tako što na pari istopimo 100 grama čokolade za kuvanje. Dodamo 30 grama putera. Mikserom mutimo 250 mililitara mleka i prašak za šlag. Napunimo špric i ukrasimo tortu. Na sredinu nanesemo čokoladni preliv.

Prijatno!