POTKUPLJENA PODRŠKA

Nemački tabloid Bild je nedavno pisao pod naslovom: „Katar kupuje navijače na SP!“, a i drugi mediji su izvestili da plaćeni navijači hvale organizatore na društvenim mrežama.

 

Organizatori Mundijala su platili stotine navijača iz celog sveta da dođu na prvenstvo u Katar, i o tome pozitivno pišu na društvenim mrežama.

katar navijače

Katar je pozvao probrane navijače iz raznih zemalja i platio im let, hotel, i dnevnice, potvrđeno je za Dojče Vele iz Vrhovnog komiteta koji organizuje Mundijal.

Taj program nazivaju „Fan Leader Network“, tvrdeći da tako „pasionirani ljubitelji fudbala“ mogu doći u Katar ne bi li „sa prijateljima podelili važne informacije o Svetskom prvenstvu“. Prema nekim informacijama, u Kataru je 1.600 takvih navijača-influensera.

Nemački tabloid Bild je nedavno o tome pisao pod naslovom: „Katar kupuje navijače na SP!“ I drugi mediji su izvestili da navijači obasuti besplatnim ulaznicama i pogodnostima treba da hvale organizatore na društvenim mrežama i tako poliraju imidž arapske zemlje.

„Ta pretpostavka je apsolutno pogrešna“, tvrde pak organizatori.

No, Dojče Vele ima uvid u „Kodeks ponašanja“ koja su svi povlašćeni navijači morali da potpišu. Tu se upravo navodi obaveza da se „lajkuje i šeruje“ u znak „podrške“ Mundijalu, te da se koristi haštag #IAMAFAN.

Nadzirane objave

U tom ugovoru organizatori upozoravaju plaćene navijače da će njihove objave na društvenim mrežama biti „nadzirane“, te da se od njih može tražiti da obrišu one koje su protivne kodeksu ponašanja. „Unižavanje SP ili Katara“ je, piše, „očigledno neprimereno“.

Žozef Delaž, navijač iz Francuske, rekao je za Dojče Vele da je dobio tu ponudu Katara, ali je odbio. Misli da Katar time hoće da kupi pozitivni publicitet. Ponuđeno mu je pokrivanje troškova kao i ulaznica za prvu utakmicu SP.

„Ali trebalo je da se ostane tokom cele grupne faze. Ideja je bila da se učestvuje u sportskim i kulturnim manifestacijama“, priča Delaž.

Li Kormiš iz Kanade je pak prihvatio ponudu. Za Dojče Vele tvrdi da nije dobio Kodeks ponašanja da potpiše, ali potvrđuje da se, osim troškova, dobija i dnevna suma za ishranu. Kormiš u svom video-blogu izveštava o navodno veoma pozitivnim utiscima iz Katara.

Izvor: DW.com