SPREMNI ORIJENTALNI SPECIJALITETI

Katar je povećao proizvodnju hrane i rezerve vode uoči Svetskog prvenstva, jer se očekuje da će stanovništvo male zalivske države porasti za 1,2 miliona.

 

To je neverovatan pritisak na Katar, malenu pustinjsku zemlju.

katar

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. počinje u Dohi 20. novembra i trajaće do 18. decembra. Prioritet broj jedan je osigurati da zalihe hrane i vode za piće u Kataru budu dovoljne za oko 1,2 miliona navijača, koliko se očekuje tokom turnira.

Ovo je izazov bez presedana za industriju hrane i flaširane vode u toj maloj zemlji. Katar je 13. avgusta 2021. godine otvorio potpuno novi terminal u luci Hamad za strateške objekte koji će obezbediti sigurnost hrane.

Svako ko se nađe u Kataru tokom Svetskog prvenstva u fudbalu neće imati problema u pronalasku slasnih zalogaja koji se jedu prstima. Ponuda lokalnih specijaliteta je velika i bogata.

Najprodavaniji je rigag

Podseća na palačinke, omiljen je u regiji zaliva. Pravi se od tankog testa, puni se krem sirom ili jajima, uz priloge od pečuraka, paradajza, drugog povrća.

Rigag, tradicionalno jelo napravljeno po tradicionalnim recepturama može da bude i sladak.

Čapati

Slana punjena pogača od integralnog brašna, prodaje se duž plaže, a odličan je izbor za užinu. Tanke pogače indijskog porekla, napravljene od mešavine ječma, prosa i pšenice. Pripremaju se sa šećerom, solju, vodom i kukuruznim uljem i peku u tiganju bez masnoće.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The cooking nurse (@thecookingnurs3)

Prodaju se ili samo premazane s malo pročišćenog maslaca ili se pune krem sirom, čokoladnim kremom ili mlevenim mesom.

U „Ukusnoj ulici“ postoji oko 30-ak mini štandova, ali reda nema. Ako ste došli automobilom, dovoljno je samo otvoriti prozor i hrana je tu.

Šavarma

Još jedan lokalni specijalitet je pileća šavarma, ali ovde tu vrstu kebaba prave malo drugačije.

„Naša šavarma je potpuno drugačija. Turci koriste pastu od paradajza, mi koristimo pastu od čilija jer je marinada pikantnija“, rekao je Mustafa, kuvar restorana Al Bisana Arabik.

Sambusa ili samosa

To su prženi i punjeni jastučići od testa, podsećaju na pite.

Prave se od junetine sa dodacima začina, soli, celera, spanaća i sira.

Izvor: RTS