ULTRAVIOLETNA OPASNOST

Lampe za gel lak mogu ozbiljno da zabrinu svaku ženu koja koristi njihove usluge u salonima, a da li one imaju razloga za paniku?

 

Lampe koje se koriste za lak, odnosno za stvrdnjavanje gela ili trajnog laka, među nekima su izazvale zabrinutost jer, poput solarijuma, emituju ultraljubičasto zračenje, koje je povezano sa većim rizikom od karcinoma.

lampe za lak

Studija iz 2014., objavljena u „JAMA Dermatology“, otkrila je da nivo izloženosti UVA zračenju povezana sa lampama za gel lak svake dve nedelje verovatno nije dovoljno visoka da značajno poveća rizik od karcinoma kože, ali treba biti svestan problema.

Kako piše „Harvard Health“, neke lampe se nazivaju UV lampama, a druge LED lampama. Obe emituju ultraljubičasto zračenje, uglavnom u obliku UVA, navodi Američka akademija za dermatologiju.

Bez obzira na vrstu lampe dobro je zaštiti kožu tokom ove procedure tako što ćete naneti kremu za sunčanje na ruke ili navući rukavice bez prstiju i tako pružite svojoj koži dodatnu zaštitu od potencijalno štetnog UVA zračenja.

Izvor: Index.hr