CENKANJE ZA PRETPLATU

Posle cene od 20 dolara, Mask je spustio ponudu na osam, pravdajući se zbog čega uopšte mora da se naplaćuje verifikacija naloga.

 

Nakon što se suočio sa kritikama zbog svog plana da korisnicima Tvitera naplaćuje 19,99 dolara mesečno za dobijanje ili zadržavanje verifikovanog naloga, Ilon Mask je izašao sa novom ponudom.

verifikacija naloga

Ilon Mask je na svom nalogu na Tviteru objavio kako planira da naplaćuje osam dolara mesečno za uslugu pretplate i dobijanje plavog štrikliranog znaka, takozvanog „Tvitter Blue“-a, uz obećanje da će dozvoliti svakome ko plati da dobije željenu plavu kvačicu za verifikaciju svog naloga.

U svojoj objavi, najbogatiji čovek na svetu je psovkom opisao svoju procenu „Tviterovog trenutnog sistema ‘gospodara i kmetova’ – ko ima ili nema plavu kvačicu“. Dodao je i: „Vlast narodu! Plava za osam dolara mesečno.“

Već danima mediji prenose da Tviter radi na ažuriranju svog postojećeg proizvoda za pretplatu, koji trenutno košta 4,99 dolara mesečno, kako bi uključio funkciju verifikacije.

Prema internim dokumentima o planiranju u koje su mediji imali uvid, Tviter bi takođe mogao da ukloni plave kvačice trenutno verifikovanim korisnicima ako ne počnu da plaćaju višu cenu od 19,99 dolara za pretplatnički proizvod u roku od 90 dana.

Vest je brzo izazvala zgražanje i nevericu među nekim dugogodišnjim korisnicima ove društvene mreže, uključujući autora Stivena Kinga, koji ima skoro sedam miliona pratilaca na platformi.

„Dvadeset dolara mesečno da zadržim svoju plavu kvačicu?“ objavio je King u ponedeljak, nakon čega je usledila psovka. „Trebalo bi da mi plate. Ako se to uspostavi, nestao sam kao Enron.“ Kasnije u jednom odgovoru, King je napisao: „Ne radi se o novcu, to je stvar principa“.

Mask je u utorak rano ujutro odgovorio Kingu sa najeksplicitnijim objašnjenjem do sada, zašto mora da se naplaćuje verifikacija naloga. „Moramo nekako da platimo račune! Tviter ne može u potpunosti da se osloni na oglašivače“, napisao je novi vlasnik. „Šta kažete na osam dolara?“.

Zatim je Mask u objavi na svom nalogu ponovio cenu od osam dolara i izneo nešto više detalja za svoj novi plan. Rekao je da će pretplatnici imati prioritet u odgovorima, spominjanju i pretrazi, kao i mogućnost postavljanja dužeg video i audio sadržaja dok će dobijati upola manje oglasa. Izdavači koji rade sa platformom takođe će moći da zaobiđu paivall, kaže Mask.

„Ovo će takođe dati Tviteru izvor prihoda za nagrađivanje kreatora sadržaja“, dodao je milijarder.

Ove primedbe naglašavaju koliko su krhki neki od Maskovih početnih planova za Tviter, kao i hitnost da poveća prihode i profit kompanije koja je gubila novac tokom većeg dela svog postojanja. Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara, iznos za koji je i sam tvrdi da „očigledno preplaćuje“ kompaniju. Takođe je bio prinuđen da se prilično zaduži kako bi platio akviziciju.

Od kada je ušao u sedište Tvitera u San Francisku, milijarder je brzo uzdrmao kompaniju, uključujući raspuštanje odbora i otpuštanje njegovih najviših rukovodilaca.

U tvitovima tokom vikenda, Mask je anketirao svoje pratioce o tome da li bi voleli da se vrati Vine, Tviterova ugašena video uslugu kratke forme, i rekao „apsolutno“ kao odgovor na sugestiju korisnika da se ponovo razmotre ograničenja karaktera platforme. Nejasno je koliko je Mask posvećen sprovođenju bilo koje ili svih ovih promena.

Iako se plava kvačica pojavila kao statusni simbol za korisnike, takođe je dizajnirana da obezbedi kako bi korisnici mogli da odrede koji su nalozi autentični, a koji nisu, posebno za poznate ličnosti, brendove i druge uticajne naloge. Ako bi Mask stvorio plaćenu barijeru za verifikaciju, postoji zabrinutost da bi to moglo otežati razlikovanje da li je poznato ime bot ili ne.

Izvor: RTS