CIJENITE I VOLITE ONO ŠTO IMATE

Rano se ustajete svi? Da, treba pripremiti djecu za školu, spremiti doručak. A tko Vam to radi? Pa, moja žena, znate ona nigdje ne radi.

 

Piše: Žana Alpeza

žana alpeza

Muž jedne supruge, mrtav pijan u jednom baru nakon posla navratio da popije koju s nogu. I tako jedna čašica iza druge, i počinje se otvarati kao Sezamova vrata. Pogleda u kutku jednog starijeg čovjeka koji sjedi sam, starac, na stolu sa šalicom vrućeg čaja, dubokog pogleda, sijede kose drži knjigu u rukama listajući je, i zadubio se na svakoj stranici, bilo mi je zanimljivo da ga upitam mogu li sjesti pored njega?

moja žena

I upitah „dobra večer, mogu li Vam praviti kratko društvo, ako ne smetam? Ne smetate, izvolite sjedite! I počinje naš razgovor sa „čime se bavite gospodine“? Radim kao direktor jednog sektora u većoj kompaniji. Imate li obitelj, ženu, djecu? Da, imam ženu koja je domaćica nigdje ne radi, djeca idu u školu.

Rano se ustajete svi? Da, treba pripremiti djecu za školu, spremiti doručak. A tko Vam to radi? Pa, moja žena, znate ona nigdje ne radi. Vjerovatno rano ustajete? Moja žena se jako rano budi, treba biti sve spremno dok pođem na posao, i djeca u školu, a često navečer ne spava jer imamo malu bebu koja se budi, pa moja žena je nahrani, i presvuče.

Ali, znate rekao sam Vam moja žena nigdje ne radi!

A, recite mi je li idu djeca sa školskim autobusom u školu ili ih Vi vodite? Nisam, ne vozim ih ja, to moja žena radi, znate ona nigdje ne radi. Kada se vraća kući ona usput obavi još mnogo stvari, na primjer plati račune, uzme moja odijela iz kemijske čistionice, navrati se u supermarket po namirnice za kuću, a sve to obavlja sa bebom.

Znate, ona nigdje ne radi!

Nakon toga namiri bebu, spremi je za spavanje, očisti kuhinju, stavi veš na pranje, očisti kupatilo iza nas, I počne pripremati ručak.

Znate, ona nigdje ne radi!

Vjerovatno tada Vaša žena se odmori? Ne, tada se već djeca vraćaju iz škole, stavi im jesti, poslije im pomaže oko pisanja domaće zadaće, spremi večeru, posluži djecu i mene, opere suđe, još malo sredi kući šta treba, pobrine se da je pas namiren.

Znate, ona nigdje ne radi!

Pošto djeci pomogne oko domaćeg, pripremi ih za spavanje, njih smjesti u pidžame bebu u svježe pelene, da im mlijeko svima, provjeri da su zubi oprani. Ipak ona ne mora da ustane ujutru da ide na posao. A ja, sam mrtav umoran kada dođem kući s posla, odmaram se do večere.

Koliko se žena prepoznalo u ovoj priči gore. Da budeš domaćica, za to ti ne treba diploma, ali ulogu koja ima u kući je neprocjenjiva.

Žena radi 24 sata dnevno, kao majka, supruga, kćerka, sat budilica, sobarica, čistačica, kuharica i što još ne? Žena nema odmora, slobodnih dana, noći, vikenda. Cijeli njen život je na dežurstvu, i zbog toga čuvajte i cijenite ženu dok je s Vama.

A, recite mi sve sam Vam ovo rekao, a Vi niste rekli o sebi ništa? Ne nisam, imam ovaj album uspomena koji me podsjeća na moju pokojnu suprugu, i ona nije bila u mojim očima kako Vi kažete „moja žena nigdje ne radi“, ona je bila cijeli život zaposlena, bez ijednog dana radnog staža, bez mjesečne plaće, bez slobodnih dana.

Kao starac u ovoj zimskoj noći, bez ikoga da me dočeka kod kuće, mogu Vam dati savjet? Da, recite svakako!

Cijenite i volite svoju ženu, a ne opijajte se u ovom baru, idite kući i volite ono što imate!