DELOTVORNE REČI

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od lica Njegova oni koji Ga mrze…

 

Ko je pravi pobednik? Hrišćanin. Samo hrišćanin može steći glavnu pobedu – pobedu nad svojim strahovima i strastima. Nema bolje pobede. Sva naša dela, postupci direktno zavise od ovih duhovnih pobeda. A za takvu pobedu vernik ima apsolutno sva sredstva i oružje.

neka vaskrsne bog

Jedno od takvih delotvornih i moćnih sredstava je molitva Časnom Krstu “Neka vaskrsne Bog”.

“Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od lica Njegova oni koji Ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se Krsnim znakom…”

Ovim rečima svedočimo, izražavamo veru da je krsni znak najmoćnije oružje u borbi protiv svakog zla. Ni đavoli, ni demoni, ni bilo koji zli duhovi ne mogu da izdrže krsni znak. Mi ovo izjavljujemo. Sve zlo se raspada u prah, topi se kao sveća, nestaje poput fatamorgane snagom Časnog Krsta.

To je istina. To je neosporna činjenica, moćan i dokazan alat.

Hvalimo Boga, divimo se Njegovoj moći i ljubavi, zahvaljujemo se na zaštiti i blagoslovu. Takvo slavoslovlje je najviši oblik molitve (najniža je kad zamolimo nešto).

Mi, na žalost, sve manje hvalimo Onoga koji je sve stvorio i sve češće od Njega nešto tražimo. Tokom molitve treba zaboraviti na sve na svetu i usredsrediti se samo na Njega i Njegovu ljubav, ali svako od nas zbog svoje slabosti i neverice neprestano traži od Gospoda blagostanje za sebe i svoju porodicu, bližnje. Zar se Tvorac koji nas je stvorio ne brine o našoj dobrobiti?

“I koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao Tebe, Krst Svoj časni, za prognanje svakog protivnika. O Prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin”.

Krst nazivamo životvornim, jer je Gospod naš Isus Hristos bio razapet na Krstu i vaskrsao, izbavivši tako ljude od večne smrti u paklu i podarivši nam večni život u Carstvu Svom.

Gospod je oživotvorio naš život, ispunio ga večnim dahom i snagom.

Gospod nas je učinio pobednicima!

Međutim, koncept pobede sadrži potrebne elemente: hrabrost, strpljenje, istrajnost, snagu. Nije pobednik onaj koji kukavički beži od opasnosti, pokušava je zaobići, izbeći, već onaj ko je pokušava hrabro savladati, hrabro proći kroz nju.

Pobednik je uvek vlasnik istinske vere. A snaga vere se testira samo rizikom.

“Nikada ne znate koliko snažno verujete u bilo šta, sve dok istina vaše vere ne postane pitanje života ili smrti. Lako je tvrditi da je ovo uže dovoljno čvrsto ako ćete ga vezati oko kutije. Ali, pretpostavimo, na istom užetu morate da visite nad provalijom…”, piše K. Luis.

Kako možete postići ovu vrstu vere? To se može postići kada nema sumnje da je Bog uvek pred nama, ako verujemo da je svaka reč u Svetom Pismu Božja, kada ispunimo ono što nama je rečeno: “Utolite i poznajte da sam ja Bog” (Ps. 46:11).

Poznavanje Boga leži u ukroćenju vaših strasti i ispunjavanju jevanđelskih zapovesti.

Videvši našu poniznost, Gospod će nam se sigurno otvoriti: “Blago onima koji su čistog srca, jer će Boga videti” (Mat. 5:8).

Molitva “Neka vaskrsne Bog” je ključ za poznavanje Boga i ima čudesne moći koje direktno zavise od snage naše vere.

Molitvu treba naučiti napamet, uz njenu pomoć možete pronaći izlaz i spasiti se bilo koje teške i ćorsokačne situacije, nju treba izgovoriti neposredno pre spavanja, ljubeći krst na prsima i štiteći sebe i krevet krsnim znakom.

Želim svima nama da ostvarimo veliku pobedu na duhovnom frontu i postanemo pravi pobednici!

mitropolit Antonije Pakanič

Izvor: Zivereci.com