ZGRADA OD 54 SPRATA

U Varšavi je izgrađen novi najviši neboder u Evropskoj uniji. Nazvan je Varso Tower i uzdiže se na impresivnu visinu od 310 metara.

 

Varso Tower je novi najviši neboder u EU i deo je većeg projekta koji u Varšavi realizuje HB Reavis pod nazivom Varso Place.

najviši neboder

Izgrađen je od betona i staklom armiranog betona, a ima zastakljenu spoljašnjosti, stepenastog pravougaonog oblika. Visina same zgrade je 230m, dok se na njenom vrhu nalazi toranj visok 80m, pa je ukupna visina 310m.

Unutrašnjost ima otprilike 67.000 kvadratnih metara, prostire se na 54 sprata i ima kapacitet za 11.817 ljudi. Kula je predviđena uglavnom za kancelarijski prostor, mada sadrži i zatvoreni trg sa više stabala i umetničkih dela.

Na 53. spratu nalazi se najviši vidikovac u Poljskoj sa koga se pruža fantastičan pogled na grad, dok je na 49. spratu smeštena prostrana terasa sa barom i 16 stabala.

Neboder je dobio BREEAM standard zelene zgrade za svoju relativnu energetsku efikasnost. Obložen je trostrukim staklom visokih performansi koje smanjuje prijem sunčeve toplote, dok se kišnica sakuplja da bi se koristi se za navodnjavanje.

Do sada je najviši neboder Evropske unije bila nemačka kula Commerzbank, takođe delo Foster + Partners.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs