SVEOBUHVATNO MERENJE

Instrument OenoFoss 2 omogućava praćenje 32 hemijska parametra u vinu, bez ikakve prethodne korisničke obuke, navode u danskoj kompaniji Foss Analytical.

 

Danska kompanija Foss Analytical upravo je lansirala uređaj po imenu OenoFoss 2, koji omogućava sveobuhvatnu analizu vina pomoću samo jednog dodira na dugme. Po prvi put, uređaj ovog tipa kadar je da analizira i penušavo vino, navode na sajtu The Drinks Business.

OenoFoss

Originalni uređaj pušten je u prodaju još 2008. godine, a nova verzija omogućava brže i jednostavnije analize, govori Seren Tis Hajde iz kompanije Foss Analytical.

– Stari uređaj je fantastičan instrument, ali koristi metod koji je umnogome zavistan od veštine korisnika. Sa ovim novim uređajem, vinari mogu da se fokusiraju na pravljenje vina, a aparat će im obezbediti podatke – kaže Hajde i navodi da za rukovanje ovim aparatom nije potreban obučeni operater.

OenoFoss 2 je, kažu proizvođači, sposoban i da analizira penušava vina bez prethodne pripreme u vidu oslobađanja od ugljendioksida koji je ranije ometao analizu. Još jedna zanimljiva funkcija uređaja direktno vezana za pravljenje penušavih vina je i merenje sadržaja saharoze, što je veoma bitno za tradicionalan šampanjski metod.

Postupak analize je izuzetno jednostavan za korisnika: uzorak vina ili mošta stavi se ispod pipete uređaja, pritisne dugme i OenoFoss 2 pokazuje do 34 rezultata pojedinačnih analiza, od sadržaja etanola, glukoze, fruktoze, isparljivih kiselina i drugih važnih parametara. Uređaj je kalibrisan pomoću više stotina hiljada uzoraka vina i mošta iz celog sveta, a koji se prikupljaju već 23 godine, navodi kompanija iz Danske.

– Doći u blizinu kvalitetnih rezultata nije naročito složeno. Ali, doći u neposrednu blizinu potpuno tačnog rezultata je mnogo teže i to zahteva dubinski pogled u ove podatke – govori Hajde o mašini koja vinarima omogućava da u okviru svog imanja poseduju instrument koji mogu da koriste po volji, bez prethodne obuke, i da precizno “kalibrišu” željene parametre u vinu, što im, kako svedoče rani korisnici kao što su vlasnici španske vinarije Bodegas Trenza, omogućava veću ujednačenost kvaliteta od berbe do berbe

.- Možemo da poredimo hemijske parametre od berbe do berbe, i to nam obezbeđuje veliku konzistentnos u kvalitetu – kažu u ovoj vinskoj kući.

Izvor: Vinoifino.rs